Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat completarea atribuțiilor comitetelor de urgență de la nivelul județului Bihor cu prevederi privind gestionarea situațiilor de urgență generate de schimbările climatice.

Conform Hotărârii CJSU nr. 03/2023, în sarcina comitetului județean și a comitetelor pentru situații de urgență locale intră, în plus față de cele existente, următoarele atribuții: educarea şi conştientizarea membrilor comunităţii privind efectele încălzirii globale, respectiv implicarea acestora în campanii publice/private de limitare a acestui fenomen; actualizarea planurilor de analiză şi acoperirea riscurilor şi a planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, ţinând cont de efectele specifice schimbărilor climatice; punerea în aplicare a hărților de hazard și de risc la inundații întocmite de Administrația Bazinală de Apă; consolidarea capacităţii de răspuns prin asigurarea pregătirii şi dotării suplimentare a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă; modernizarea sistemelor de avertizare timpurie şi extinderea zonelor de acoperire a acestora; actualizarea normelor existente pe linia realizării construcţiilor pentru a corespunde condiţiilor de climă din prezent; gestionarea eficientă a resurselor de apă prin îmbunătăţirea sistemelor de gospodărire a acestora, creşterea rezervelor şi limitarea la maxim a pierderilor; creşterea gradului de siguranţă barajelor şi digurilor şi conservarea ecosistemelor acvatice; creşterea suprafeţelor verzi şi a celor împădurite inclusiv prin utilizarea terenurilor inapte folosinţelor agricole; aplicarea legii privind crearea sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie; gestionarea eficientă a deşeurilor prin consolidarea şi extinderea sistemelor de management integrat al acestora; adoptarea unor măsuri administrative care să permită scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră. Integrarea în planurile de management al riscului a hărților de hazard și de risc la inundații, întocmite de Administrația Bazinală de Apă în cadrul proiectului ROFloods, reprezintă o premieră în administrația din România.

„Din păcate, schimbările climaterice au generat constant în ultimii ani fenomene meteo extreme, de la secetă severă la inundații. Este în primul rând datoria noastră, a instituțiilor statului, să acționăm în comun pentru a preveni și a minimiza impactul acestora. Vom depune toate diligențele pentru ca bihorenii să fie cât mai bine protejați. Totodată, este datoria fiecărui cetățean să adopte un comportament responsabil față de mediul înconjurător”, a precizat prefectul Dumitru Țiplea.