Marți, 25 aprilie, a avut loc ședința Colegiului Prefectural al județului Bihor, prezidată de prefectul Dumitru Țiplea.

Primul subiect pe Ordinea de zi a fost acordarea subvențiilor asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică care înființează și administrează unități de asistență socială în baza Legii nr. 34/1998.

Referitor la activitatea de subvenţionare a asociaţiilor şi fundaţiilor, AJPIS Bihor are următoarele atribuții: evaluarea şi selecţionarea ONG-urilor care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului nostru şi care solicită subvenţie de la bugetul de stat, în condiţiile legii; acordarea lunară a subvenţiilor; verificarea lunară a modului de acordare a serviciilor de asistență socială şi a utilizării subvenţiei acordate ONG -urilor. Nivelul mediu lunar al subvenţiei de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este diferențiat în funcție de tipul serviciului social, dupa cum urmează: 1.000 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare, cu excepția adăposturilor de noapte; 600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare, precum și pentru adăposturile de noapte. Sumele virate de AJPIS Bihor cu titlu de subvenţie, în anul 2022, au totalizat 888,574.76 lei. De aceste subvenţii au beneficiat un număr mediu de 299 beneficiari asistați în nouă centre rezidenţiale pentru vârstnici și un centru rezidențial de îngrijire a persoanelor dependente.

Pentru anul 2023 s-au aprobat subvenții în sumă totală de 6.199.080 lei, pentru 631 de beneficiari. Din totalul subvențiilor aprobate la nivel național pentru 2023, în sumă de 117.509.987 lei, 6.199.080 lei sunt alocate județului Bihor, pentru 631 de beneficiari. Din totalul de 30 de agenții județene care se regăsesc cu sume aprobate în ordinul MMPS, AJPIS Bihor se situează între primele zece județe. Comparativ cu județele limitrofe, instituția bihoreană se află pe locul al doilea, după județul Cluj.