Noul spital, rezultat din unificarea Spitalului Municipal cu Spitalul Judeţean, va funcţiona abia de la sfârşitul acestui an, nu de la 1 septembrie cum a anunţat, iniţial, Primăria Oradea. Mai întâi trebuie iniţiată, prin Instituţia Prefectului, o hotărâre de Guvern pentru desfiinţarea Spitalului Municipal, care, ulterior, va deveni structură în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

 

Primarul Florin Birta a anunţat că municipalitatea, prin Instituția Prefectului, va iniția o hotărâre de Guvern pentru desființarea Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, acesta urmând să devină structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Aceasta este soluţia găsită de jurişti pentru comasarea celor două spitale din subordinea Primăriei Oradea. Conform legislației în vigoare, pentru înființarea sau desființarea spitalelor administrate de către administrațiile publice locale este nevoie de o hotărâre de Guvern, la propunerea administrației publice locale. Așadar, prin acordul privind desființarea Spitalului Municipal, prin Instituția Prefectului, se va iniția o hotărâre de Guvern prin care se va aproba acest lucru.

„Am anunțat că aceste spitale, Județean și Municipal, vor fuziona și ne-am dat și un acord de principiu pe această temă, dar, în urma verificărilor efectuate de către juriști, a legislației și a posibilităților prin care putem pune această decizie în practică, s-a ajuns la următoarea metodă: se va desființa Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” prin reorganizare ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Practic, Spitalul Județean va rămâne spital care va funcționa în continuare și va îngloba Spitalul Municipal și secțiile acestuia. Noul spital se va numi Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea pentru că va trata bolnavi din tot județul, va asigura asistență medicală pentru tot județul și județele învecinate”, a precizat primarul Florin Birta.

După ce hotărârea de Guvern va fi adoptată, autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a lucra la structura noului spital.

„Inițial am spus că la data de 1 septembrie va intra în vigoare, practic, noul spital. Cu toate aceste proceduri, estimăm că până la finalul anului spitalul înglobat va fi funcțional. După ce vom avea hotărârea de Guvern și vom aproba structura, vom demara și procedura de concurs pentru angajarea conducerii spitalului. Estimăm că la început de decembrie, cel târziu început de ianuarie, noul spital să fie funcțional în structura prezentată”, a mai precizat primarul Florin Birta.

Prin reorganizarea acestor unități într-un singur spital se va asigura, din punct de vedere medical, creșterea semnificativă a capacității de furnizare a unor servicii medicale de calitate adaptate cerințelor spitalului, exigența specialităților unice din județ, iar pacienții vor beneficia de servicii complete la nivelul de competență al unității. De asemenea, din punct de vedere financiar, se va asigura eficientizarea coordonării programelor de sănătate și se va elimina decontarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale prestate pentru pacienții internați între cele două unități spitalicești. Principalele centre de cost vizate pentru eficientizare sunt cheltuielile cu personalul din aparatul funcțional, administrativ și de deservire.