DSVSA Bihor a anunţat că, în perioada 6 aprilie - 6 mai, în județul Bihor au fost diagnosticate la porcii domestici opt noi focare de pestă porcină africană, numărul total de focare active fiind, în prezent, de 22. La porcii mistreţi au fost identificate 17 focare noi, în total fiind 18 focare active.

La porcii domestici au fost identificate focare noi în localităţile Săcueni și Sânicolaul de Munte, Valea lui Mihai, Dumbrăvița, Diosig, Sărand, Mierlău și Rontău.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Pe de altă parte Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat că, în ultima lună, au fost stinse 18 focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile: Marghita și Cheț (oraș Marghita), Izvoarele (comuna Viișoara), Petreu (comuna Abrămuț), Șimian (comuna Șimian), Sălacea (comuna Sălacea), Buduslău (comuna Buduslău), Vadu Crișului și Birtin (comuna Vadu Crișului), Galoșpetreu și Adoni (comuna Tarcea), Curtuișeni (comuna Curtuișeni) și Butani (comuna Măgești).

Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 22. În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 17 cazuri noi, în fondurile de vânătoare FV66 Biharea și FV10 Pădurea Mare, nefiind afectate fonduri de vânătoare noi, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, în Bihor, este în prezent de 18.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.