Prefectul Dumitru Țiplea a convocat miercuri, 14 august, împreună cu șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, o întâlnire de lucru cu directorii și primarii din Bihor, pentru a identifica soluții de îmbunătățire a rezultatelor școlare la nivelul județului.

 

La ședință au participat directori de școli și primari din 10 unități administrativ-teritoriale din Bihor cu cele mai slabe rezultate la Evaluarea națională.

În deschiderea întâlnirii, Țiplea a punctat cu cifre principalele probleme identificate la nivelul județului, în urma unei analize care a corelat activitatea unităților de învățământ cu rezultatele obținute de elevi în cadrul Evaluării naționale. Astfel, prefectul a atras atenția asupra ratei de participare de doar 89,15% a elevilor bihoreni la Evaluarea națională, sub media națională de 95,3%, asupra ratei de promovabilitate scăzute, de 74,5%, la examenul de Evaluare Națională, precum și asupra diferențelor majore între media școlară obținută la finalul gimnaziului (note între 7-9) și rezultatele slabe din cadrul Evaluării naționale (note între 1-3).

Situațiile menționate au fost identificate preponderent în cadrul comunităților sărace, precum și a celor rrome, în cazul cărora soluția trebuie să fie integrarea rapidă în societate. Prefectul a mai menționat că Bihorul este singurul județ din țară în care există două instituții care vizează pregătirea cadrelor didactice, Casa Corpului Didactic și Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Maghiară, existând toate premisele pentru a crește performanțele elevilor bihoreni. În acest sens a invitat pe cei prezenți să aducă în atenția Inspectoratului Școlar Județean  Bihor soluții de îmbunătățire a performanțelor școlare la nivel local.

Inspectorul Școlar General Horea Abrudan a continuat cu o analiză punctuală a fiecărui UAT prezent, subliniind că directorii unităților de învățământ au obligația morală și legală de a oferi un act educațional de calitate. Inspectorul Abrudan a precizat că va demara inspecții în teren, pentru a constata și remedia aceste deficiențe.

„Copiii sunt viitorul nostru și al acestui județ. Doresc soluții concrete și orientate spre rezultate imediate pentru a remedia această situație. Pierdem anual cca 1.000 de copii din sistemul educațional, care nu înseamnă doar o dramă personală pentru familiile acestora, ci și pentru economia Bihorului. Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce județul în top și la acest capitol”, a precizat prefectul Dumitru Țiplea.