Până joi, 14 decembrie, Bihorul este sub incidența a două coduri portocalii și unul galben. Până la ora 12.00 este cod galben de ploi (între 25 și 40 de litri pe metru pătrat), cod portocliu de precipitații însemnate cantitativ în zona de munte (50-60 de litri pe metru pătrat) și cod portocaliu hidrologic pe râurile din bazinul hidrografic „Crişul Negru”.

În perioada 13 decembrie, ora 10.00 – 14 decembrie, ora 12.00, județul Bihor se află sub incidența unei atenționări de ploi moderate cantitativ. Potrivit ANM, în intervalul menționat: „va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp”.

În aceeași perioadă și între aceleași ore, zona de munte a județului Bihor se află sub Cod Portocaliu meteorologic, fiind prognozate „cantități de precipitații de 50...60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp”. 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul Bihor o avertizare hidrologică – Cod Portocaliu, valabilă în intervalul 13 decembrie, ora 16.00 – 14 decembrie, ora 12.00, pe râurile din bazinul hidrografic „Crişul Negru – bazin amonte S.H. Suştiu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Suştiu – amonte S.H. Tinca”.

În acest context, pompierii bihoreni recomandă cetățenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de rafale, iar pentru limitarea  posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor să se realizeze în zone ferite, la distanță sigură față de  copaci  sau stâlpi de electricitate.

„Totodată, pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, recomandăm bihorenilor respectarea următoarele măsuri: curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie; nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”  al judeţului Bihor.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.