Proiectul „Podul Prieteniei Interculturale s-a încheiat, într-un cadru festiv, la Primăria Oradea, pe 20 noiembrie. Proiectul se înscrie în conceptul „Cetățeni activi la puterea a treia” și a avut ca scop organizarea unei serii de evenimente dedicate orădenilor de etnii și confesiuni diferite.


Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Oradea și s-a derulat în perioada mai-noiembrie 2023. Lunar au avut loc minimum două evenimente, însumând 17 întâlniri de suflet, care au lăsat o amprentă benefică în rândul comunității locale. Beneficiari și parteneri au fost: Forumul Democrat German, Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor, Comunitatea Evreilor din Oradea, Comunitatea Ucrainenilor din Bihor, Asociația Pensionarilor Maghiari din Parțium, Asociația Cioro Roma.
„În desfășurarea activităților au fost alături de comunități: Primăria Municipiului Oradea ca partener și finanțator, Consiliul Judeţean Bihor, Direcţia de Asistență Socială Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, 10 școli cu participări efective la evenimente sau au găzduit diverse evenimente, primăria Tămașda, Școala Tămașda - gazdă de eveniment, biserici - gazde de evenimente și ONG-uri. Vorbim de peste 800 de participanți, din care 585 adulți și 250 de copii din care 70 au fost copii romi”, a precizat Delia Pantea, bibliotecar metodist în cadrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”.
Proiectul a cuprins peste 10 tipuri de activități derulate: socializare prin ateliere de creație sau cluburi literare, schimburi de informații culturale, culinare și etnografice, activități artistice, muzică, dans, fiind apreciate, în special, calitățile participanților, expoziții, și, nu în ultimul rand, un concurs literar. S-a încheiat un proiect mic, dar cu un impact mare în comunitatea locală.
Coordonatorul general al proiectului a fost doamna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea.