Polițiștii din România au intrat deja în Schengen. De duminică, 31 martie, la fel ca cei din Vest, polițiștii români folosesc aplicația eDAC pentru verificarea documentelor de identitate.

 

În contextul aderării României la Spațiul Schengen, de duminică, 31 martie, a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

Aplicația eDAC va fi folosită de structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru stabilirea identității persoanei și verificarea eventualelor mențiuni, cu privire la aceasta.

Noua aplicație va fi folosită de pe dispozitive mobile sau tablete, de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituție sau la ghișeele destinate publicului.

Aplicația permite realizarea interogării în două moduri: scanarea automată a documentelor de identitate (carte de identitate, pașaport) și introducerea manuală a datelor de identitate.

În situația în care persoana legitimată conduce un vehicul, pentru verificarea acestuia se vor introduce manual datele solicitate de aplicație.

Utilizând aceste dispozitive mobile, aplicația va compara datele prezentate cu cele existente în bazele de date și va afișa imediat informații relevante din punct de vedere al acțiunilor poliției, necesare îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Totodată, polițiștii vor putea accesa în aplicație și fotografia persoanei, pentru a realiza o comparație cu persoana verificată.

În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție pentru verificări suplimentare și aplicarea prevederilor legale incidente.

„Menționăm că aceste verificări se realizau și până în prezent, prin folosirea altor mijloace tehnice (stații TETRA)”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.