Cele patru zile libere prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu au ridicat probleme deosebite poliţiştilor, pompierilor şi jandarmilor din Bihor, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor precizând că sfârşitul de săptămână a fost unul dintre cele mai liniştite de anul acesta. Nu la fel a trecut weekendul pentru poliţiştii de frontieră, punctele de trecere din vestul ţării fiind extrem de aglomerate.

Rezultatele activităţilor desfăşurate cu ocazia minivacanţei de Sfânta Maria au fost prezentate, ieri, într-o conferinţă de presă la care au participat şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, chestor Alin Haniş, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, col. Ioan Bogdan, prim adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, col. Adrian Alexandru Csilik şi şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestor Marin Bondar. Peste 900 de poliţişti bihoreni au fost la datorie, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, în perioada 15 – 18 august a.c., au acționat zilnic, peste 100 de patrule pedestre sau auto. Au fost desfășurate 22 de acțiuni preventiv - reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 20 de filtre, în cadrul cărora au fost legitimate 1.933 de persoane. De asemenea, au fost efectuate 1.380 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri. Polițiștii bihoreni au intervenit la 336 de evenimente, dintre care 329 au fost sesizate prin 112. De asemenea, au fost prinse în flagrant delict 7 persoane, cercetate pentru comiterea unor infracțiuni. În cadrul acțiunilor din minivacanța de Sfânta Maria, polițiștii din Bihor au aplicat 542 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 256.760 de lei. 364 de conducători auto care au periclitat siguranța pe drumurile publice au fost sancționați contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 162.305 lei, cea mai sancționată abatere fiind depășirea limitei legale de viteză (208 sancțiuni). Totodată, polițiștii au reținut 64 de permise de conducere, dintre care 10 ca urmare a consumului de alcool, 20 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 4 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și 30 ca urmare a altor abateri săvârșite în trafic. De asemenea, au fost oprite din a circula 41 de autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice. Astfel, certificatele de înmatricuare ale vehiculelor au fost retrase, până la remedierea problemelor constatate.

 

Peste 600.000 de persoane au tranzitat frontiera

Poliţiştii de frontieră din vestul ţării au avut parte, în schimb, de un sfârşit de săptămână extrem de aglomerat, în punctele de trecere a frontierei din vestul ţării lucrându-se cu personal suplimentar şi cu artere la intrarea în ţară deschise inclusiv pe contrasens. Astfel, în perioada 15-18 august, peste 600.000 de persoane au tranzitat frontieră, atât pe sensul de intrare cât şi pe cel de ieşire, cele mai mari valori înregistrându-se la ieşirea din ţară. La nivelul ITPF Oradea, s-au înregistrat peste 60.000 de mijloace de transport, cele mai aglomerate PTF-uri fiind Borş I, Borş II, Vărşand şi Nădlac II. Timpii cei mai mari de aşteptare au fost, zilele, acestea, de 90 de minute, înregistraţi la Nădlac II. Potrivit chestorului Marin Bondar, anul trecut, cel mai aglomerat sfârşit de săptămână a fost cel cuprins în peroada 11-13 august, când au tranzitat frontierele 408.000 de persoane, spre deosebire de 602.805 persoane înregistrate săptămâna trecută. O explicaţie a valorilor crescute de trafic poate fi, potrivit şefului ITPF Oradea, scumpirea biletelor de avion, pe aeroporturi, în această perioadă, observându-se o scădere a numărului de călători. În ceea ce priveşte activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, potrivit col. Ioan Bogdan, peste 200 de jandarmi au acţionat în perioada 15-18 august pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice la 22 de manifestări cultural artistice sau religioase, care au adunat peste 28.000 de participanţi. Jandarmii au fost prezenţi în stradă, în zonele montane, au intervenit la zece evenimente semnalate prin 112, fără să se confrunte însă cu evenimente grave. În timpul misiunilor executate au fost constatate şi abateri, jandarmii aplicând 18 sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor fiind de 7450 lei. În opt cazuri, jandarmii au oprit activitatea infracţională a unor persoane, infracţiunile vizând deţinerea de substanţe interzise, loviri şi alte violenţe, furt şi ameninţare sau conducere sub influenţa alcoolului.

 

Incendii şi intervenţii SMURD

Şi pompierii bihoreni au fost la datorie zilele acestea, 180 de cadre ISU desfăşurând, zilnic, misiuni specifice. Pe parcursul celor patru zile, echipajele de pompieri au desfășurat 265 de intervenții, dintre care 36 pentru stingerea incendiilor, 2 misiuni de asistență a persoanelor cu probleme de sănătate, rămase blocate în propriile locuințe, 17 intervenții la accidente rutiere, 16 intervenții de înlăturarea a efectelor fenomenelor meteorologice, 170 de intervenții SMURD și alte 24 misiuni în sprijinul comunităților. Din cele 36 de incendii izbucnite în perioada precizată, 31 s-au produs la vegetație uscată și resturi menajere, în localitățile Peștere, Tileagd, Ciutelec, Tinăud, Oradea (străzile Ogorului, Plantelor, Dragoș Vodă, Margaretei), Ortiteag, Aștileu, Beznea, Tinăud, Haieu, Câmp-Moți, Urvind, Ioaniș, Hotar, Damiș, Biharia, Salonta, Ștei, Cubulcut, Seghiște, Tinca, Sântandrei, Ineu, Rontău, Șoimi, în total fiind afectate peste 70 hectare de teren și pomi fructiferi. Cauzele incediilor au fost focul deschis în spații deschise și fumatul. Incendiile au fost localizate și lichidate prompt de către echipajele de pompieri, pagubele materiale fiind limitate considerabil. În localitățile Marghita, Gurbediu și Oradea (drumul expres Oradea- Borș II), pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 3 incendii auto, a căror cauză a fost de natură electrică. În Salonta, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la garajul unei case, reușind să evite propagarea acestuia la casa de locuit aflată deasupra acestuia. Una dintre situațiile deosebite înregistrate a fost misiunea de stingere a unui incendiu izbucnit în cursul zilei de duminică, 18 august a.c., la o locuință situată pe strada Calea Clujului din municipiul Oradea. Sosite la fața locului, cele două echipaje din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, mobilizate pentru gestionarea evenimentului, au constatat că flăcările se manifestau la subsolul locuinței, existând pericolul extinderii acestora la întreaga casă. Incendiul a fost localizat și lichidat rapid, în limitele găsite, pompierii împiedicând propagarea acestuia la celelalte încăperi și salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. Evenimentul, provocat, cel mai probabil, de conductori electrici improvizați, s-a soldat cu arderea mobilierului, instalației electrice, material lemnos și deșeuri.

Din fericire, în urma incendiilor produse în perioada menționată, nu au existat persoane rănite. În 17 august 2024, salvatorii bihoreni au intervenit pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo în localitățile Lăzăreni, Aleșd, Lugașu de Jos, Marghita și Arpășel, misiuni ce au constat în degajarea de copaci și stâlpi căzuți pe carosabil și evacuarea apei din mai multe gospodării. De asemenea, pompierii militari bihoreni au desfășurat două misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor și intervenție în cazul producerii unor situații de urgență, pe durata slujbelor religioase, la Mănăstirea Sfintei Cruci și Mănăstirea Izbuc, unde au fost dislocate și autospeciale de intervenție.