Pompierii militari au intervenit în municipiul Oradea, marţi seara, pentru stingerea a două incendii produse la o gospodărie, respectiv la un container amplasat în curtea unei societăți comerciale.

În urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, echipajele de pompieri ale  Detașamentului 2 Oradea au fost alertate pentru stingerea unui incendiu produs pe strada Nicolae Beldiceanu din municipiu.

În urma efectuării recunoașterii, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta violent și generalizat, la o terasă deschisă și o anexă, cu pericol de propagare la casa din cadrul gospodăriei. Pentru stingerea focarelor și protecția locuinței amenințate de flăcări, pompieri militari au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, reușind să lichideze incendiul în aproximativ 15 minute. În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător, au ars anexa, acoperișul terasei și 10 găini. Din fericire, nu au existat persoane rănite, iar echipajele de pompieri au salvat un câine, a cărui cușcă era amplasată lângă focare și au împiedicat propagarea flăcărilor la locuința situată la circa trei metri de construcțiile în flăcări, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă. În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, reamintim cetăţenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor: nu utilizaţi instalaţii și aparate electrice uzate, defecte sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;

nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii; nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat; nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan. Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţii și aparate electrice și pentru verificarea periodică a instalaţiilor electrice apelaţi numai la personal autorizat. Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp. Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor. Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112. Echipajele de pompieri din cadrul aceleiași subunități au fost mobilizate pe strada Paleului din Oradea, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un container din curtea unei societăți comerciale. Incendiul, a cărui cauză probabilă a constituit-o fumatul, a fost stins în aproximativ 30 de minute. Au ars circa 30 metri cubi deșeuri depozitate în container.