Cei doi pompieri militari bihoreni, care au participat, alături de ceilalți 106 pompieri salvatori români, la dificilele misiuni de stingere a incendiilor din Grecia și de protejare a comunităților elene aflate în pericol în zonele afectate de incendiile de pădure, s-au întors acasă marți, 17 august.

Pentru curajul, profesionalismul și devotamentul arătat în participarea voluntară la această misiune dificilă, riscantă și plină de neprevăzut, celor 108 pompieri militari le-au fost conferite distincții și au fost înaintați în gradul următor, în mod excepțional, în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat.

Celor doi pompieri salvatori bihoreni le-a fost acordată „Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”,  fiind totodată avansați, în mod excepțional, de la gradul de plutonier la plutonier major, în cazul lui Florin Mădălin Selegean și de la plutonier major, la plutonier adjutant, Cătălin Andrei Mada.

Misiunea pompierilor a început în după-amiaza zilei de joi, 5 august, când comandatul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea i-a sunat să îi întrebe dacă doresc să participe la o misiune de sprijin a pompierilor din Grecia, în lupta cu incendiile de pădure care devastau zone întinse din țară. Răspunsul amândurora a fost ferm afirmativ, așa că au început rapid pregătirile pentru plecarea care urma să aibă loc în seara aceleiași zile.

În seara zilei de joi, 5 august, cei doi pompieri bihoreni au pornit, cu o autocisternă cu o capacitate de 7.000 de litri de apă, spre Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției - Ciolpani, unde s-au alăturat convoiului format din 108 pompieri salvatori români, cu 23 de autospeciale, iar în dimineața zilei de vineri, 6 august, au început deplasarea spre Grecia.

În țara elenă, când s-au apropiat de zona afectată, au văzut „pe viu” dimensiunile dezastrului: totul în jur era ars,  soarele era acoperit de nori groși de fum, iar zona verde dintre sensurile de mers ale autostrăzii erau pârjolite, toate acestea semnalându-le  intensitatea și amploarea situației pe care urmau să o înfrunte, alături de pompierii eleni, precum și greaua încercare pe care o trăiau comunitățile afectate.

Pe parcursul misiunii în Grecia, cei doi pompieri bihoreni au desfășurat 10 operațiuni, sarcina lor principală constând în alimentarea autospecialelor cu apă. Misiunile, efectuate în ture de câte șase ore, erau executate în condiții grele și solicitante: căldura excesivă, cenușa care plutea în aer, fumul prezent peste tot, vântul care își schimba subit direcția creând noi focare și terenul accidentat îngreunând acțiunile pompierilor.

Relația cu localnicii, așa cum au mărturisit cei doi pompieri bihoreni, a fost una cu totul specială: pe de-o parte, ei, salvatorii, erau mișcați de drama prin care treceau familiile elene și făceau tot ce le stătea în putință pentru a-i proteja și ajuta, iar pe de cealaltă parte, localnicii își exprimau vădit profunda recunoștință, aducându-le apă și mâncare, punându-și palma în dreptul inimii de fiecare dată când treceau pe lângă salvatori.

La finalul misiunii, Cătălin, Florin și toți ceilalți pompieri români au plecat din Grecia însoțiți de aplauze, urale și gesturi de gratitudine din partea celor la a căror protecție și salvare au participat alături de salvatorii greci.