Pompierii bihoreni sărbătoresc, azi, 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România printr-o serie de manifestări dedicate, în special, cetăţenilor. În primele opt luni pompierii au avut, în medie, 42 de misiuni pe zi.

Toate subunităţile din judeţ vor organiza manifestări de tipul Ziua Porţilor Deschise, bihorenii fiind invitaţi să asiste la exerciţii demonstrative. De asemenea, în Oradea va avea loc o defilare cu autospecialele din dotarea pompierilor.

Pompierii militari sărbătoresc, azi, 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment istoric în care ostaşii Companiei de Pompieri Bucureşti conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat cu îndârjire, curaj şi devotament împotriva armatei otomane net superioare numeric. În cinstea evenimentului şi a tuturor eroilor pompieri căzuţi la datorie de-a lungul timpului, ISU Bihor organizează o serie de activităţi ce vor include: depuneri de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni, ședință festivă și competiții sportive, iar pentru cetățenii care doresc să sărbătorească Ziua Pompierilor din România alături de pompierii militari bihoreni, la sediul unității și la sediile tuturor subunităților din județ se va organiza Ziua Porților Deschise. Totodată, în intervalul orar 18.00 -19.00, în municipiul Oradea, pompierii militari bihoreni vor defila cu un număr de 13 autospeciale de intervenție pe traseul: strada Avram Iancu - strada Traian Moşoiu - Piaţa Independenței - Bulevardul Dimitrie Cantemir – Strada Nufărului (până la sensul giratoriu din zona Selgros) - Bulevardul Dimitrie Cantemir – Piața Independenţei - strada General Magheru - Calea Republicii – Piața București - Bulevardul Ştefan cel Mare - strada Transilvaniei - Bulevardul Dacia – Bulevardul Decebal - strada Avram Iancu. La sediile subunităților din județ, activitățile aferente „Zilei Porților Deschise”, vor include exerciții demonstrative, prezentarea tehnicii de luptă și sesiuni de informare preventivă, desfășurate în intervalul orar 10.00 -14.00. De asemenea, cei interesaţi vor putea să viziteze Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57.

Mii de misiuni

Comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, ocazie cu care inspectorul şef col. Sorin Caba a prezentat activităţile desfăşurate de ISU în primele opt luni ale acestui an. În zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor s-au desfăşurat 10.097 misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, în medie 42 de misiuni pe zi, față de 34,75 misiuni în aceeași perioadă a anului 2018. Cele 10.097  misiuni înregistrate au constat în 1911 intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 6.475 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 1711 recunoaşteri în teren şi exerciţii. Din totalul de 1911 intervenţii, cele mai multe au fost la alte situaţii de urgenţă 433 (inundații, fenomene meteorologice periculoase, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, distrugere muniție, evenimente publice de amploare care pot genera situații de urgență etc.), incendii de vegetaţie uscată şi altele - 382, incendii – 344,  asigurarea/supravegherea zonei -242 și asistenţa persoanelor - 169. În această perioadă, din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, cele mai multe au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă – 5 613, asistenţa persoanelor - 315, asigurarea personalului de intervenţie – 180. De asemenea, au fost înregistrate 77 de situaţii în care s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare. În primele opt luni ale anului, 6.300 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 5.550 de adulți și 750 de copii. De asemenea, au fost salvate 46 de persoane, 22 au fost rănite și 5 persoane au decedat în urma producerii incendiilor. Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la circa 110.281.510 lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse a fost de aproximativ  6. 521.490 lei. 

„Jurnalistul pompier”

Ieri, pompierii orădeni i-au provocat, pentru al doilea an, pe ziarişti, la o competiţie dedicată special lor. Concursul „Jurnalistul pompier” a cuprins probe de pregătire motrică specifică pompierilor militari și de refulare a apei la țintă, durata circuitului în cadrul căruia s-au desfășurat probele fiind de 8 - 10 minute. Ziariştii, echipaţi corespunzător, au avut ocazia să afle pe propria piele ce înseamnă o mică parte din meseria de salvator, dar şi condiţiile în care pompierii îşi desfăşoară activitatea. Jurnaliştii au urmat un traseu pe parcursul căruia au urcat pe scară, au refulat apa la ţintă şi au cărat diverse echipamente, inclusiv „victime”, totul contra-cronometru. La final, locul I a fost ocupat de Oana Farcaş (Bihon), locul II de Costel Demian (Bihon) şi locul III de Alina Ungur (Crişana). Toţi ziariştii au fost recompensaţi cu diplome şi medalii.