Predare-primire la Prefectura Bihor - Schimb de ştafetă
La o zi după ce Guvernul a decis înlocuirea lui Claudiu Pop cu Ioan Mihaiu din funcţia de prefect al judeţului Bihor, cei doi au venit împreună la o conferinţă de presă, într-un fel de predare simbolică a funcţiei. Pop a prezentat principalele sale realizări şi cele mai grele momente din mandatul de cinci ani şi o săptămână în fruntea Instituţiei Prefectului, în timp ce Mihaiu a promis că va prelua lucrurile bune şi va încerca să le îmbunătăţească pe celelalte.
Ieri, Claudiu Pop, încă prefect al judeţului până la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor de Guvern prin care este schimbat cu Ioan Mihaiu, s-a prezentat pentru ultima dată în faţa presei în această calitate. El a venit însoţit de viitorul reprezentant al Guvernului în teritoriu, şeful Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, fiind pentru prima dată în 27 de ani când fostul şi viitorul prefect participă împreună la predarea ştafetei.
„Sunt 5 ani şi o săptămână de când am fost învestit în funcţia de prefect. Cinci ani şi o săptămână în slujba cetăţeanului. A fost o perioadă bună, în care lucrurile s-au mişcat aşa cum am vrut în cea mai mare parte. Am avut şansa să lucrez cu oameni pregătiţi, care mi-au făcut munca mult mai uşoară”, a declarat Claudiu Pop, care a mulţumit echipei cu care a lucrat. El a adăugat că, în cei cinci ani de mandat, „au fost presiuni de toate felurile”, dar le consideră normale. De asemenea, Pop a menţionat că a colaborat bine cu toţi primarii, indiferent de culoarea politică. Printre reuşitele mandatului său a amintit: reabilitarea DN 76, tronsonul dintre Oradea şi Bitii; pasajele peste şoseaua de centură a Oradiei, inclusiv pasajul din zona Metro; reabilitarea Podului Densusianu; transferul a 62 ha de teren de la Ministerul Apărării către Consiliul Judeţean (15 hectare) şi municipalitatea orădeană, în perioada în care ambele instituţii erau conduse de liberali. Totodată, el a menţionat că a decis desfăşurarea, periodic, a şedinţelor Colegiului Prefectural în judeţ şi a deschis aceste şedinţe lunare pentru presă. În ceea ce priveşte momentele delicate, el a amintit blocarea în subteran a minerilor de la Băiţa, asumarea reabilitării tronsonului Oradea-Bitii a DN76, precum şi protestele legate de exploatarea gazelor de şist în Băile Felix, când a fost huiduit şi ameninţat, ameninţării primind inclusiv fiica sa. „Au mai fost două momente grele, dar nu pot să le spun”, a afirmat Claudiu Pop.
Pe de altă parte, Pop a declarat că ştia de mai multe luni că urma să fie schimbat din funcţie, iar despre faptul că va fi înlocuit în şedinţa din această săptămână a Guvernului a aflat înainte cu trei zile.
Mihaiu, omul sistemului
Cât priveşte planurile de viitor, Claudiu Pop a menţionat că după o pauză petrecută cu familia, va decide dacă va activa în mediul privat sau în administraţia publică şi dacă va redeveni activ în politică. „În cei cinci ani, am avut o colaborare bună cu toţi factorii politici din judeţ, indiferent de culoare. Partidele, în ultimii doi ani, s-au schimbat destul de mult. După două săptămâni în care voi sta mult mai mult cu familia, voi lua o decizie, cum voi continua, în privat, în administraţia publică sau în politică”, a menţionat Claudiu Pop. El a refuzat să comenteze zvonurile privind conflictul pe care îl are cu liderul PSD Bihor, Ioan Mang. În schimb, el l-a prezentat pe viitorul prefect, Ioan Mihaiu, şeful Finanţelor Publice Bihor, caracterizându-l ca „un profesionist, un om din sistem, care cunoaşte sistemul şi care va reuşi să ducă mai departe ce am făcut noi bun şi va îmbunătăţi ceea ce noi nu am reuşit”. De asemenea, Pop a menţionat că a ales să se prezinte în faţa presei împreună cu succesorul său pentru că „după 27 de ani, noi, cei din altă generaţie, trebuie să intrăm într-o normalitate. Ştiam de la început că mandatul este la dispoziţia primului ministru”. Ioan Mihaiu a precizat că invitaţia la sediul Prefecturii a fost o surpriză plăcută pentru el. „Faptul că sunt fără cravată demonstrează că pentru mine a fost o surpriză plăcută. Mă bucur că se face acest transfer în condiţii normale, chiar dacă este o situaţie neplăcută”, a declarat Mihaiu, adăugând că aceste funcţii sunt temporare şi că şi el a fost înlocuit după ce a condus 7 ani Garda Financiară Bihor. El a menţionat că, în perioada mandatului lui Claudiu Pop, „s-au făcut multe lucruri bune” pe care le va prelua fără nicio reţinere, însă „cu siguranţă sunt şi lucruri care trebuie îmbunătăţite”. „Nici nu concep să nu fiu echidistant faţă de toată lumea, ca reprezentant al Guvernului”, a afirmat Mihaiu, adăugând că îşi doreşte o colaborare mai bună cu partidele politice pentru dezvoltarea judeţului.
În ceea ce priveşte funcţia de şef al Finanţelor Pubşice Bihor, Ioan Mihaiu a menţionat că el este titularul postului, iar pe perioada în care va fi detaşat la Instituţia Prefectului acest post nu va fi scos la concurs ci va fi promovat, temporar, o persoană din interior.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.