Pregătiți pentru un viitor în siguranță - Siguranța se învață din copilărie
Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul Rutier, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a desfășurat, în perioada martie – aprilie a.c., o serie de acțiuni preventive, în cadrul unei extinse campanii de educație rutieră, în școlile din județul Bihor.
În cadrul campaniei preventive au fost desfășurate 42 de activități preventive, în care au fost implicați peste 2.500 de elevi, care au participat activ, învățând, de la polițiștii de la prevenire și de la cei rutieri, regulile de bază ale circulației și importanța unui comportament responsabil în trafic. Activitățile au fost realizate cu sprijinul cadrelor didactice și au avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță rutieră în rândul celor mai tineri participanți la trafic. În cadrul întâlnirilor polițiștii le-au prezentat celor mici regulile de circulație pentru pietoni și bicicliști, i-au învățat despre comportamentele preventive și riscurile nerespectării legii, dar și despre importanța colaborării cu părinții și cadrele didactice. Și pentru că educația rutieră este un proces constant, adaptat vârstei și nivelului de înțelegere al copiilor, polițiștii de la prevenire și cei rutieri au adaptat activitățile preventive, acestea fiind structurate pe categorii de vârstă.
Astfel, pentru clasele I - IV, au fost organizate ateliere interactive despre traversarea corectă, semnele de circulație, rolul polițistului rutier și importanța centurii de siguranță. În cadrul activităților, au fost utilizate jocuri, materiale vizuale și au fost desfășurate activități practice în curtea școlii. Pentru clasele gimnaziale, activitățile organizate de polițiști au inclus reguli pentru bicicliști, pasageri și pietoni. A fost abordată și atenția în trafic, în special în referință la utilizarea telefonului mobil. De asemenea, în activitățile desfășurate cu liceenii, au fost abordate teme precum prevenirea consumului de alcool și droguri la volan, siguranța mopediștilor, responsabilitatea în trafic și legislația rutieră de bază.
În ce privește partea practică a activităților, polițiștii i-au implicat pe elevii în ateliere interactive, cu sprijinul Patrulelor Școlare, în activități desfășurate în Laboratorul mobil de educație rutieră, cu exerciții aplicate și simulări de situații reale și vizionări de filme educative cu tematică rutieră. Totodată, au fost distribuite materiale educative atractive, precum pliante, planșe, fișe de lucru și chestionare, toate adaptate pe niveluri de vârstă. În completarea activităților din teren, a avut loc o întâlnire cu profesorii responsabili de educația rutieră din unitățile de învățământ din județ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.