În premieră în România, Oradea a găzduit joi, 8 septembrie, vernisajul primei expoziţii de artă naivă aflată într-un tren în mişcare. Şi-a deschis uşile pentru acest eveniment inedit trenul Regio Express 10504 al Interregional Călători.

Iniţiativa îi aparţine preşedintelui Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, iar parteneri în organizarea expoziţiei au fost, printre alţii, Interregional Călători, Muzeul Ţării Crişurilor, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) şi Centrul de Cultură al Judeţului Bihor.

Expoziţia intitulată sugestiv „Trenule, maşină mică” este dedicată trenurilor, locomotivelor, personalului acestora şi călătorilor şi este semnată de Camelia Constantin.

„Arta naivă a fost pe nedrept nepromovată până acum şi Asociația Artiştilor Naivi din România caută mereu metode inedite de a o aduce în atenţia publicului”, a spus Mircea Stroe. Acesta a mulţumit partenerilor care au făcut posibil evenimentul şi a mărturisit că a ales să expună într-un tren pentru că nu s-a mai făcut o asemenea expoziţie până acum.
La ea au acces, timp de două zile, călătorii care merg pe ruta Oradea - Cluj Napoca, şi Oradea - Timişoara, dar şi cei care vor să admire lucrările fără să călătorească. Aceştia pot urca în tren atunci când staţionează şi pot vedea tablourile gratuit.
La vernisaj au stat alături de Mircea Stroe criticul de artă Ramona Novicov, directorul comercial al Interregional Călători, Cristian Puşcău, şi managerul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, Florin Mariş Hinsu.
Ramona Novicov a salutat iniţiativa subliniind că, în ritmul alert al vieţii de astăzi, trenul este spaţiul în care îţi permiţi să fii singur, cu gândurile tale, şi să visezi.

„Trenul are încă cadenţa umană. Nu ai parte în el de goana nebună care nu duce nicăieri, de agitaţia pe care o întâlneşti, spre exemplu, în aeroport”, a spus Novicov. Ea a felicitat „visătorii” care au organizat expoziţia.

Tablourile Cameliei Constantin au fost expuse în spaţiul dedicat bicicletelor, iar evenimentul este un cadou pentru călători, aşa cum a explicat Cristian Puşcău.
 „Ne-am dorit prin această expoziţie să facem un cadou călătorilor noştri, majoritatea tineri, studenţi şi biciclişti. Şi spun asta pentru că de la începutul anului şi până acum am transportat 5.200 de biciclete”, a decalarat Puşcău.
Pe parcusul celor două zile ale evenimentului tablourile vor fi supravegheate de personalul angajat.