Empatia și capacitatea de a te pune în locul celui aflat în suferință au fost elementele de bază ale discursurilor celor patru asistente medicale premiate la Gala Mózes Carol: Mariana Marian, Santa Enikő, Daniela Fora și Csirak Emilia.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, de la ora 10.00, în sala mare a Primăriei Municipiului Oradea, și i-a a vut printre invitați pe Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, viceprimarul municipiului Oradea, Antonia Nica, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, dr. Gheorghe Carp, fiul renumitului medic orădean dr. Mózes Carol, Mózes Gabor, sosit din Israel, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţiilor sanitare din Bihor și Satu Mare.

„Sistemul medical este unic într-un fel, aici un mulțumesc spus din suflet din partea unui pacient sau a familiei acestuia are mai multă greutate decât în orice alt domeniu. Mesajul cel mai important al acestui premiu este că fiecare dintre noi are capaciatatea de a crea, de a făuri, de a lăsa ceva în urmă în domeniul în care activează. În mare sau mai mică măsură, fiecare dintre noi suntem capabili să fim cei mai buni în domeniul în care lucrăm” a spus Cseke Attila, fondatorul premiului Dr. Mózes Carol.

Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a subliniat că este al doilea an în care participă la decernarea premiului. „Consider că este extrem de importantă empatia, iar asistenții medicali sunt cei care pot să transmită cel mai bine compasiunea, empatia și încrederea paciențiilor”, a spus ministrul Sănătății. 

În acest an premiile Dr. Mózes Carol au fost decernate următoarelor cadre medicale din sistemul medical: Mariana Marian, de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Șanta Enikő, de la Spitalul „Dr Pop Mircea” Marghita,  Daniela Fora, de la Spitalul Orășenesc Aleșd, și Csirak Emilia, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. 

Mariana Marian, asistentă de patru decenii la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, a spus că anii au fost ca un vârtej pentru ea, prinsă în tumultul lucrurilor, că se simte răsplătită prin acest premiu pentru toți acești ani și că, deși este o prezență discretă în echipa unui medic, asistentul medical este indispensabil.

Șanta Enikő, asistentă șefă pe secția de interne de la Spitalul „Dr Pop Mircea” Marghita, a spus că premiul primit se datorează și echipei din spatele ei și că a considerat întotdeauna că mereu se poate face mai mult pentru pacient.

A trei premiată, Daniela Fora, de la Spitalul Orășenesc Aleșd, a spus că empatia este cel mai bun medicament pe care îl poți administra pacientului și că atunci când este nevoie, doza trebuie crescută. „A fi asistent medical înseamnă să îi zâmbești sincer omului care suferă, să te bucuri de cel mai mic lucru pozitiv care i se întâmplă pacientului, atunci când toate merg prost”, a spus Fora.

Csirak Emilia asistenta șefă a secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean Oradea a spus că, pentru ea, anii au trecut ușor, deși secția pe care lucrează nu este deloc ușoară, mai ales pentru psihic.

Premiul, care poartă numele doctorului Mózes Carol, fondatorul Şcolii Tehnice Sanitare din Oradea, cetăţean de onoare al municipiului, are ca semnificaţie recunoaşterea muncii asistenţilor medicali. Instituit de Cseke Attila şi administrat de Fundaţia Partium, premiul este înmânat anual din 2011 pentru întreaga activitate în domeniul sănătății, iar plachetele comemorative sunt înmânate unor asistenţi medicali care au obţinut în această regiune a țării rezultate deosebite în munca de îngrijire a bolnavilor.

Evenimentul a fost organizat de către Fundația pentru Sănătate Bihor, în parteneriat cu Fundația Partium și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) - filiala Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor.