Preşedintele Asociaţiei Urbariale „Fii” din Cîmpani de Pomezeu a ieşit în stradă - Protest în faţa Prefecturii Bihor
Un bihorean din Cîmpani de Pomezeu a protestat, azi, în faţa Prefecturii Bihor, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Urbariale „Fii”, nemulţumit de faptul că Ocolul Silvic Beiuş obligă asociaţia să achite o taxă pentru administrarea unei suprafeţe de pădure pe care asociaţia nu o deţine.
Nicolae Roşu are 70 de ani şi este preşedintele Asociaţiei Urbariale „Fii” din Cîmpani de Pomezeu, care are 28 de membri, proprietari de pădure. Bărbatul a protestat paşnic în faţa Prefecturii Bihor, exprimându-şi în felul acesta nemulţumirile faţă de Ocolul Silvic Beiuş.
„Asociaţia are în proprietate 2,14 hectare, dar i s-a impus să achite o taxă pentru pază, pentru 8 hectare. Am fost în audienţe la responsabilii de la Ocolul Silvic Beiuş, la Direcţia Silvică Oradea, toată lumea mi-a promis că se rezolvă şi nu s-a rezolvat nimic. Am fost daţi în judecată pentru că nu vrem să plătim şi suntem ameninţaţi cu executarea silită. Ne-au găsit vacă de muls”, spune Nicolae Roşu. Contractul încheiat între Asociaţie şi Ocolul Silvic Beiuş datează din 2003, reînnoindu-se, spune Nicolae Roşu, din oficiu, la fiecare cinci ani. Asociaţia a avut iniţial 8 hectare.
„Primăria a dat suprafaţa unor persoane fizice, care s-au şi intabulat separat pe suprafeţele respective, noi rămânând cu 2,14 hectare. Acest lucru reiese clar din măsurătorile effectuate, dar şi din mai multe acte oficiale”, mai spune Nicolae Roşu.
Potrivit unei adrese transmise de Primăria Pomezeu Ocolului Silvic Beiuş, încă din anul 2016, Asociaţia Urbarială are în posesie doar 2,14 hectare.
„Prin prezenta vă comunicăm că la punerea în posesie a pădurii urbariale aparţinând Asociaţiei Urbariale «FII» Cîmpani de Pomezeu, a rezultat o suprafaţă de 2,14 ha, restul nefiind la dispoziţia lor. Ca atare, solicităm modificarea contractului de administrare pentru o suprafaţă de 2,14 ha, cât se găseşte la faţa locului”, se arată în adresa primăriei, semnată de primire şi ştampilată de reprezentanţii Ocolului Silvic Beiuş. În plus, anul trecut, Nicolae Roşu a solicitat o adeverinţă de la Ocolul Silvic din comuna Dobreşti, pe care a şi primit-o, şi care arată că acest ocol deţine în pază cu contract de prestări servicii silvice suprafeţele de fond forestier aparţinând unor persoane fizice, adică suprafaţa de pădure diferenţă dintre cele 8 ha iniţiale şi cele 2,14 câte sunt în prezent în proprietatea asociaţiei. Taxa pe cele 8 ha stabilită de Ocolul Silvic Beiuş este în valoare de 852 de lei pe an. Asociaţia nu a mai plătit-o de trei ani.
„Nu e o sumă extraordinar de mare, dar se adună. Nu ştiu care sunt interesele, dar nu e legal să plăteşti pentru ce nu ai. Eu sper ca instituţiile statului să ne ajute până la urmă şi să nu rămână totul la stadiul de promisiuni”, a mai precizat Nicolae Roşu. Altfel, spune el, este decis să solicite, împreună cu membrii Asociaţiei, o altă autorizare de protest.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.