Prima explozie a clătinat turnul, dar nu l-a pus la pământ - Demolare cu peripeţii la CET II
A fost nevoie de două explozii pentru a pune la pământ unul din cele două turnuri de răcire care au mai rămas la CET II. Nu mai puţin de 11 kg de explozibil au fost introduse în structura de beton, dar o parte din încărcătură s-a... fâsâit.
La sfârşitul lunii decembrie 2016, mii de orădeni au asistat la demolarea turnului de fum de la CET II din Oradea, prin explozie controlată. Atunci, timp de o oră, şoseaua de centură a fost locul în care oameni de toate vârstele au venit să asiste la dispariţia unei părţi din trecutul municipiului de pe Crişul Repede – demolarea coşului de fum, înalt de 160 m. Demolarea avea loc la doar 29 de ani de la darea în folosinţă a centralei termice, care nu a funcţionat decât 12 ani. O investiţie colosală care s-a dovedit astfel inutilă. În 2002, tot personalul a fost disponibilizat, iar termocentrala a fost închisă. Pus în conservare, complexul energetic s-a degradat an după an. Ministerul Finanțelor a încercat ani la rând să vândă terenul de 140 de hectare al centralei, pe care se aflau clădirile centralei şi uriașe depozite de cenușă.
Până la urmă, activul CET II Oradea a fost cumpărat la licitaţie în 2015 de societăţile Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, în urma lichidării SC Termoelectrica SA Bucureşti. În ianuarie 2016, între noii proprietari şi Primăria Municipiului Oradea a fost încheiat un protocol care prevede demolarea, demontarea şi dezafectarea construcţiilor şi instalaţiilor aferente activului centralei, valorificarea terenului disponibil, precum şi închiderea ecologică a haldei de cenuşă şi zgură. Protocolul prevede şi colaborarea noilor proprietari cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea pentru înfiinţarea unui parc industrial, în scopul valorificării terenurilor şi infrastructurii disponibile prin atragerea de investitori.
Fosta clădirea a centralei a fost şi ea demolată, mai rămânând în picioare două turnuri, unul dintre ele fiind demolat ieri, joi 18 decembrie, în intervalul orar 15.30-16.00, când poliţia rutieră a închis traficul pe centură. Bubuitura trotilului a clătinat structura de beton şi oţel, dar turnul a rămas în picioare, o parte din încărcătura introdusă în axul central nedetonând. Pirotehniştii au intrat cu băgare de seamă în turnul avariat şi au montat alt explozibil, în aproximativ 20 de minute repetând procedura. De această dată explozia controlată a pus la pământ turnul, urmând ca în perioada următoare muncitorii să cureţe locul de moloz. Celălalt turn va fi demolat anul viitor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.