Călin-Mircea Popa, fost jurnalist la Crişana, în prezent dascăl în Capitală, a scris prima monografie a unei școli gimnaziale din București (sunt aproape 250 de astfel de unități de învățământ în Capitală). Școala a fost dată în folosință în cartierul Ghencea, la 1 septembrie 1982, sărbătorind anul acesta 40 de ani de la înființare.

Monografia Școlii Gimnaziale Nr. 59, Sector 6, București a fost prezentată recent a Sala Dalles din București, în cadrul unei serbări dedicate Zilei Naționale a României, în prezența unui numeros public, compus din mulți invitați, foste și actuale cadre didactice, foști absolvenți, actuali elevi, părinți etc. Cuvântul de deschidere i-a aparținut fostei campioane mondiale și olimpice din atletism Gabriela Szabo, în prezent, director general al Clubului Sportiv Municipal București.

Printre invitați s-au numărat Mihai Găinușă, realizator de programe de radio și televiziune, Marius Florea Vizante, cunoscut actor de teatru și film, prof. Covaci (prima profesoară de sport la Școala 59 a Cristinei Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii, absolventă și ea a Școlii Gimnaziale nr. 59).

Școala i-a mai avut ca absolvenți, în timp, pe actorul Gheorghe Ifrim (primarul Vasile Brescan, din serialul de televiziune „Las Fierbinți”), pe actrița Rodica Horobeț (eroina serialului de televiziune „Eroii nu au vârstă” al televiziunii publice din anii 80, și cu multe alte roluri în multe filme, între care „Declarație de dragoste”).

Alți absolvenți (câteva zeci) sunt foști olimpici naționali și internaționali, îndeosebi, la informatică, dar și la alte discipline, cum ar fi matematica.

„Sinceră să fiu, la început am crezut că este doar o poveste frumoasă și atât. Povestea, însă, a devenit o realitate și este extraordinar, pentru că în spatele acestui volum este enorm de multă muncă de documentare. Și nu e vorba numai de Școala 59, ci e vorba de întreaga noastră comunitate, este un dar de la care o să plece multe idei și de la faptul că o să fim altfel vizibili și pentru cei care vor să investească în noi și văd și potențialul acesta. Cartea aceasta este, de fapt, cartea noastră de vizită, a întregii comunități și mai ales a școlii. În primul volum a fost vorba despre patrimoniul școlii și de cei mai talentați dintre noi. Este un fel de invitație pentru noi toți să continuăm volumul II despre oameni și fapte. Primul volum mai înseamnă și multă cercetare legată de teren, de climă, de relief, pentru că o școală este într-un context mult mai larg, iar acest lucru este benefic și pentru Primăria Municipiului București, a sectorului 6 și celorlalte școli care vor prelua acest lucru și-l vor duce și ei în școală, să aibă și ei monografia lor, în care să nu se piardă lucrurile esențiale despre școală”, a declarat Paula Copăcel, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 59.

„Ideea e că nu-ți dai seama când au trecut 40 de ani. Primul impuls, când am deschis lucrarea domnului profesor doctor a fost să caut lista cu foștii mei profesori, să-mi aduc aminte de dumnealor. Unora le-am uitat și numele, au trecut 40 de ani. Pe de-o parte, e o chestie emoționantă, ține așa, mai degrabă, de factorul emoţional, uman, sentimental, dar văzând ce s-a întâmplat astăzi, aici, pe scenă, și simțind vibrația copiilor și a părinților și a noilor profesori, îmi dau seama că, de fapt, nu e doar un mic moment de aducere aminte, ci, de fapt, este o sămânță care, sădită și crescută bine, dă roade peste timp. Sunt personaje notabile care au ieșit din școala noastră și ele sunt notabile și datorită profesorilor”, a menţionat actorul Marius Florea Vizante, absolvent al Școlii 59.

„Felicitări lui Călin Popa pentru idea de a scrie această monografie. Este, așa cum spuneam și în cuvântul introductiv, o muncă de sisif, care presupune o ambiție ieșită din comun, un talent deosebit și, îndeosebi, dăruire, fiindcă o monografie înseamnă ceva extrem de complex, înseamnă să aibă autorul o viziune asupra tot ceea ce înseamnă semnificativ în școala respectivă. Într-adevăr, felicitări lui Călin Popa pentru faptul că a scris această monografie. Sunt convins că o va încheia și această monografie cred că va reprezenta un reper de suflet și de inimă pentru întreaga existență a școlii bucureștene numărul 59, o școală care a dat vedete de talia Cristinei Neagu”, a afirmat comentatorul sportiv Ilie Dobre.

A doua parte a monografiei va fi finalizată până la sfârșitul lunii martie, cele două părți reunite urmând a vedea lumina tiparului în aprilie.

Călin-Mircea Popa a fost redactor al cotidianului „Crișana” și a săptămânalului „Crișana Plus” în perioada 1998-2003. În prezent este director general la Național TV București și profesor titular al Școlii Gimnaziale Nr. 59 (fostă, până în 2011, „Dimitrie Sturdza”).