Un proiect care se dorea a fi unul de pionierat în Bihor, dă multă bătaie de cap Primăriei Oradea. Aceasta a achiziționat 6 sisteme de radiologie pentru a le utiliza interconectate dar susține că o firmă din București i-a livrat altceva decât ce era în caietul de sarcini, motiv pentru care a refuzat să facă recepția lucrării, ajungând să se judece în instanță cu firma.

Prin intermediul unui proiect transfrontalier Primăria municipiului Oradea a achiziționat 6 sisteme de radiologie, din care unul pentru sediul Spitalului Județean de pe Gheorghe Doja și unul pentru sediul de pe Corneliu Coposu. Achiziția a fost câștigată de o firmă din București. „Pe parcursul livrării și punerii în funcționare a echipamentului au existat numeroase sincope pentru ca în cele din urmă sistemul să fie nefuncțional. E ca și cum noi am fi cerut o mașinuță cu radiotelecomandă și am primit una cu telecomandă prin fir. Acum firma încearcă să ne convingă că asta am comandat. În prezent, ne aflăm în instanță cu firma și avem încredere că justiția va clarifica situația”, a spus Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, într-o conferință de presă desfășurată marți, la Spitalul Județean.

Pe lângă crearea posibilității investigării radiologice și imagistice a pacienților în toate spitalele implicate în asistența medicală de urgență, proiectul mai are un element extrem de important, faptul că integrează toate aceste aparate într-un sistem unitar care va permite compensarea uneia din cele mai mari probleme existente în serviciile medicale: lipsa de personal. Prin soluții de tip informatic proiectul propune realizarea imaginilor radiologice prin expunere de la distanță de către personalul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, ceea ce va permite suplinirea deficienței de personal din multe din spitalele municipale și orășenești, iar sistemul PACS destinat vizualizării și stocării imaginilor va găzdui toate informațiile colectate despre toți pacienții în toate spitalele implicate în asistența medicală de urgență din Bihor. Această disponibilitate a tuturor informațiilor legate de explorările imagistice și radiologice pentru toate spitalele este extrem de importantă pentru acele momente când se iau decizii legate de diagnosticul și tratamentul pacienților.

„Proiectul era unul amplu gândit ca persoanele din județ să fie asistate acolo unde sunt. Dacă stă la Beiuș să nu facă 120 de km dus-întors pentru aceste analize. Am făcut apoi un studiu de piață și am ales specificațiile care se potrivesc în acest context. Am avut patru oferte. Firma Proton Impex 2000 nu a venit la studiul de piață dar și-a asumat printr-o declarație să facă achiziția. Am refuzat-o. Apoi firma Proton a câștigat licitația în urma deciziei Curții de Apel Oradea, care a obligat Primăria să accepte declarațiile pe propria răspundere a firmei, conform cărora aparatele vor îndeplini cerințele din caietul de sarcini deci implicit și expunerea imaginilor la distanță. În decembrie 2023 au fost instalate aparatele. În ianuarie a fost prima recepție. A venit patronul cu un avocat și au încercat să ne convingă că nu avem voie să facem aceste analize la distanță din cauza Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) (n.r. instituția care autorizează astfel de aparate cu radiații)”, a spus Hadrian Borcea care a explicat apoi că CNCAN nu a autorizat niciodată astfel de aparate pentru că nimeni nu are așa ceva în România și nu s-a cerut o astfel de autorizație, dar că discuția la început fusese că, după ce se va face achiziția și se vor instala aparatele, se vor face demersurile și la CNCAN.

„În ianuarie au spus că ei nu mai livrează restul de aparate. Au instalat apoi un sistem software care să demonstreze că poate funcționa și de la distanță. Apoi au spus că îl dezinstalează, că nu sunt de acord să funcționeze. Apoi au implementat un fel de roboțel. Am refuzat aceste soluții pentru că nu erau sigure. Au venit cu tehnicieni care nu cunoșteau aparatul, se uitau, efectiv, în manual. Am vrut totuși să facem sistemul funcțional și le-am mai dat o șansă în septembrie. Faceți o demonstrație că sistemul funcționează la distanță. Au venit au făcut niște instalări și au făcut o demonstrație, dar doar cu mine de față. A funcționat. Le-am spus să facem o demonstrație cu cel de pe Coposu dar nu au făcut-o nici până astăzi. În octombrie am primit o declarație de la producătorul aparatului că el nu poate funcționa de la distanță, așa cum am vrut. Adică, acea declarație a reprezentanților firmei, a fost dată în fals. Am refuzat să facem recepția lucrării, nu am plătit nici un ban și am fost dați în judecată. Sunt convins că vom câștiga în instanță”, a mai spus Hadrian Borcea.

Proiectul nu rămâne însă îngropat. Medicul a spus că va fi demarată o nouă achiziție pentru un nou sistem și mai modern, la nivelul anului 2024.

„Pentru acest sistem, firma Proton Impex 2000 făcuse o ofertă la 60% din valoare estimată. Ei au venit cu această ofertă și apoi au livrat ce au vrut. Au făcut presiuni, ba chiar ne-au filmat la un moment dat. Au venit cu o firmă de recuperare care a încercat să ne intimideze. Nu le-am plătit nimic”, a mai spus Marius Moș care a adăugat că noua achiziție a aparatelor de radiologie se va face din bugetul local.

Proiectul de achiziție a sistemului format din 6 aparate radiologice, a fost realizat de către de municipalitate cu finanțare pe fonduri europene, beneficiari fiind Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (sediul de pe C. Coposu și sediul de pe Gh. Doja), precum și spitalele din Aleșd, Marghita, Salonta și Beiuș.