Municipalitatea orădeană a anunţat că încasarea tuturor impozitelor şi taxelor datorate bugetului local, inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri și autovehicule aferente anului 2024, se va face începând din data de 15 ianuarie.

 

Primăria Oradea prin Direcția Economică anunță că, la începutul anului 2024, plata impozitelor și taxelor se reia etapizat. Din 3 ianuarie 2024 se vor încasa doar taxele fără debit (amenzi de circulație și/sau parcare, taxă judiciară de timbre, avize) la ghișeele 5 și 21-27 din Centrul de relații cu publicul, la unitățile Direcției de Poștă sau prin unitățile CEC. Începând cu 15 ianuarie 2024, va fi reluată încasarea tuturor impozitelor şi taxelor datorate bugetului local, inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri și autovehicule aferente anului 2024.

„Contribuabilii persoane fizice și juridice care doresc să achite, în perioada 3-15 ianuarie 2024, obligații fiscale restante datorate anterior anului 2024 vor putea să efectueze plata numai prin virament bancar sau mandat poștal. În perioada 3-15 ianuarie, declarațiile fiscale/formular de mandat privind clădirile şi terenurile tranzacționate vor fi preluate în Centrul de relații cu publicul, ghișeele 3-4, urmând a fi prelucrate după data de 15 ianuarie”, precizează Direcţia Economică a Primăriei Oradea.

Totodată, vizarea documentelor de vânzare-cumpărare (contract/factură) a mijloacelor de transport se va realiza sub rezerva depunerii declarației/formular de mandat pentru stabilirea impozitului asupra mijloacelor de transport, însoțite de documentele primare aferente. „Pentru vânzările de bunuri impozabile efectuate în perioada 1-15 ianuarie 2024, impozitul aferent anului 2024 va fi calculat de inspectorii cu atribuții de impunere, iar eliberarea certificatului fiscal se va efectua după prezentarea documentului de plată (O.P. sau mandat poștal) care să ateste plata impozitului. Documentele aferente tranzacțiilor de vânzare-cumpărare încheiate în luna decembrie 2023 se pot prezenta, în vederea înregistrării, în cursul lunii ianuarie 2024 și se vor opera cu data tranzacției (data vânzării/cumpărării), iar vânzătorul nu va mai datora impozit pentru bunul înstrăinat în anul următor. Pentru aceste tranzacții, prezentate până la 31 ianuarie 2024, nu se vor aplica sancțiuni privind depunerea cu întârziere a declarațiilor”, mai menţionează Direţia Economică.