Acumularea Leșu din județul Bihor se numără printre cele 13 baraje care vor beneficia de finanțare prin fonduri alocate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit Apelor Române.

În urma serviciilor de proiectare contractate, s-au ales cele mai bune soluții pentru modernizarea barajelor: Gilău - Apele Române Someș-Tisa, Leșu - Apele Române Crișuri, Surduc - Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureș- Apele Române Mureș, Frumoasa Apele Române Olt, Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea - Apele Române Argeș-Vedea, Cazanesti, Cucuteni și Solești - Apele Române Prut-Bârlad.

Până în acest moment, pentru cele 13 baraje au fost aprobați indicatorii tehnico-economici urmând să fie semnat contractul de finanțare.

Pentru trei baraje, și anume: Budeasa, Leșu și Buftea, în cel mai scurt timp posibil urmează demararea procedurilor de achiziție a serviciilor de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare.

Administrația Națională „Apele Române” are în administrare: 83 de baraje și acumulări din categoriile de importanță A și B (excepțională și deosebită); 339 de baraje și acumulări din categoriile de importanță C și D (normală și redusă).

După 1990 au fost puse în funcțiune cinci acumulări din categoriile A și B de importanță (patru din ele începute înainte de 1990 și una realizată integral după 1990); 38 de acumulări permanente și nepermanente din categoriile de importanță C și D (realizate integral după 1990).

În ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanțare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) în vederea reabilitării și modernizării acestora.

Barajul Leșu

Lucrările vor avea ca obiectiv punerea în siguranță a acumulării prin: etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser- scaner, independența energetică cu panouri fotovoltaice, scară de pești precum și printr-un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Investiția, în valoarea de 199.375 mii lei, este asigurată prin finanțare europeană în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență  (PNRR).

În prezent, acumularea Leşu nu are retenție de apă întrucât lacul a fost golit, în anul 2015, datorită exfiltrațiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acestuia. Acumularea Leșu a fost executată și pusă în funcțiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu rol complex, având  următoarele utilizări: apărare împotriva inundațiilor a localităților Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca, alimentare cu apă pentru amenajare piscicolă și producere de energie electrică.