Divizia de marfă a Căilor Ferate Române pregăteşte cel mai mare număr de disponibilizări în vederea privatizării. CFR Marfă va renunţa la 50% dintre angajaţi, probabil, începând de anul viitor. La nivelul Regionalei CFR Cluj, în care este inclus şi Bihorul, vor fi date afară în jur de 1.000 de persoane. Reducerea pierderilor este cuvântul de ordine care ţăcăne pe şine, restructurările atingând inclusiv structura organizatorică a CFR, cele şapte Regionale de la nivel naţional urmând a fi restrânse la patru.

 

Operatorul naţional de transport marfă pe căile ferate se pregăteşte de privatizare. Pentru a-şi echilibra bugetul de venituri şi cheltuieli, conducerea CFR Marfă se pregăteşte să renunţe la jumătate dintre angajaţi. În prezent compania are pe statele de plată 17.400 de angajaţi şi pentru a construi un buget echilibrat conducerea apreciază că numărul lor trebuie să rămână în jurul a 8.500 de salariaţi.

Vicepreşedinte al Sindicatului L. 4 CFR Oradea, Ioan Marfici, confirmă că între conducerea companiei şi sindicate se poartă negocieri privind restructurarea personalului şi că ele vor începe abia anul viitor. Până atunci, prin rotaţie, jumătate dintre angajaţi se află în şomaj tehnic.

„Jumătate din angajaţii CFR Marfă din Regionala CFR Cluj sunt în şomaj tehnic, primind doar 75% din salariul tarifar. Cum personalul beneficiază, atunci când lucrează, de o seamă de sporuri, acestea nu se mai acordă acum, rezultând o economie importantă de fonduri. E adevărat că la nivel de companie se poartă negocieri între conducere şi sindicate, dar în mod sigur anul acesta nu se vor face niciun fel de disponibilizări. Urmează campania electorală şi în fruntea statului este un fost ministru al Transporturilor, iar miza politică este foarte mare, nimeni nu riscă să piardă voturi", ne-a declarat liderul de sindicat. El susţine că în jur de 3.000 de angajaţi vor ieşi la pensie în acest an şi anul viitor, degrevând compania de un consistent efort financiar.

Reducerea cu 50% a numărului de angajaţi din toate sectoarele de activitate a CFR Marfă nu este însă şi singura măsură care va fi luată la nivel naţional. La CFR Călători vor fi disponibilizate în jur de 2.300-2.500 de persoane, iar la CFR Infra, aproximativ 2.000 de angajaţi.

Liderul sindical Voicu Sala, vicepreşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, le-a comunicat deja angajaţilor că în toate cazurile sindicatele vor solicita plata salariilor compensatorii. În condiţiile respectării contractului colectiv de muncă la nivel naţional, un angajat ar putea primi cel puţin 6.000 de lei plăţi compensatorii, valoare calculată la un salariu mediu net de 1.000 lei. Sindicaliştii vor solicita, de asemenea, şi implementarea unor programe de reconversie profesională pentru cei care nu au împlinit 45 de ani.

Conform declaraţiilor lui Ioan Marfici, anul viitor se va proceda şi la o altă operaţie de amploare la nivelul căilor ferate, cele şapte regionale existente la nivel naţional urmând a fi reduse la patru, de aici urmând a fi redus personalul administrativ.

 

Pierderi, datorii şi măsuri anticriză

 

CFR Marfă înregistra la finele anului 2008 pierderi de 170 milioane de lei, la venituri totale de circa 1,77 miliarde lei, în timp ce în primul semestru al acestui an pierderile au însemnat 200 milioane lei. Una din măsurile impuse de conducere pentru a nu se adânci pierderile a fost intrarea în şomaj tehnic, prin rotaţie, pentru o parte din personal. De asemenea, s-a redus numărul de ore festive (ture festive -n.r.) şi al orelor de noapte, care aveau sporuri de cel puţin 25%, iar primele de sărbători au fost sistate.

Cele mai mari datorii ale CFR Marfă sunt către CFR Infra, peste 400 milioane de lei, care, la rândul ei, este datoare către Electrica. Compania mai are de încasat însă 250 de milioane de lei de la agenţii economici, dar criza financiară determină o achitare anevoioasă a debitelor.