Ecolect, asociaţia care coordonează activitatea de colectare a deşeurilor la nivelul judeţului Bihor, derulează un proiect finanţat din fonduri europene privind realizarea unei aplicaţii prin care locuitorii judeţului pot afla ghidul de sortare a deşeurilor, calendarul de colectare, informaţii legate de centrele de colectare şi le oferă posibilitatea de a raporta deşeurile abandonate.  

Asociația Ecolect a prezentat, ieri, planul de implementare a proiectului„ Aplicaţie integrată privind managementul deşeurilor în judeţul Bihor”, finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA).

„E un proiect prin care ne propunem să consolidăm parteneriatul social care s-a născut în județul Bihor și care urmărește gestionarea eficientă a deșeurilor, un parteneriat social format din Ecolect, operatori de salubritate, toate UAT-urile din județul Bihor și cetățenii, care sunt beneficiarii acestui sistem de salubritate. Ne-am propus ca în cadrul acestui proiect să îmbunătățim capacitatea de gestionare a deșeurilor în județul nostru prin dezvoltarea unei aplicații integrate de management al deșeurilor, precum şi creşterea nivelului de profesionalizare a celor implicaţi, prin realizarea unor cursuri de instruire”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Mircea Mălan, care este preşedintele Asociaţiei Ecolect Bihor. Proiectul, care se va derula pe o perioadă de 10 luni, are asigurată o finanţare de 407.000 lei şi prevede realizarea unei platforme de baze de date, care va putea fi accesată prin intermediul aplicaţiei şi care va conţine următoarele informaţii: ghidul corect pentru sortarea deşeurilor; calendarul de colectare din zona utilizatorului; informaţii asupra centrelor şi punctelor de colectare (orare, preţuri, modul de predare, ce deşeuri sunt acceptate); posibilitatea de raportare a deşeurilor abandonate în locurile publice; posibilitatea de a solicita transport individual de deşeuri de la operatorul din zonă şi un centru virtual, care are scopul de a oferi gratis diferite materiale, mobile, echipamente etc. ce nu îi mai sunt necesare utilizatorului, dar mai sunt folosibile, prevenind astfel risipa inutilă de resurse. Potrivit lui Mircea Mălan, aplicaţia ar urma să fie disponibilă de la începutul anului 2023.

Pe lângă lansarea aplicaţiei, în cadrul proiectului sunt organizate cursuri de formare pentru consilierii de mediu din cadrul tuturor primăriilor din judeţul Bihor, pentru actualizarea cunoştinţelor şi legislaţiei europene şi naţionale în domeniul gestionării deşeurilor. Cursurile vor fi susţinute de președinta Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, Liliana Nichita.