Preşedinţii a 126 de asociaţii de proprietari din Oradea s-au întâlnit luni cu viceprimarul Florin Birta, pentru a discuta despre proiectul pilot privind colectarea selectivă a deşeurilor în care au fost incluse şi care va debuta la 1 iunie. Proiectul este implementat de RER Vest, în colaborare cu Primăria Oradea şi Eco Bihor.

În încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri depozitate anual la halda de gunoi din Episcopia, operatorul de salubritate RER Vest a venit cu un proiect pilot, care presupune includerea a încă unei fracții, fracția biodegradabilă, la cele două deja existente - umedă şi uscată. În programul pilot au fost selectate 126 de asociaţii de proprietari din tot oraşul, pe un traseu ales de RER. Primăria Oradea a anunţat că, potrivit OUG 196/2005 privind fondul de mediu, s-au stabilit niște ținte în ceea ce privește reducerea cantităților de deșeuri depozitate în municipiul Oradea. Aceste ţinte trebuie atinse anual, „în caz contrar consecințele financiare sunt suportate de bugetul local și implicit de cetățenii municipiului”. Pentru acest an, s-a impus reducerea cu 35% a depozitării deșeurilor, iar neîndeplinirea acestei cerințe ar costa bugetul municipiului 500.000 lei.

„Începând cu anul 2019, trebuie să reducem deșeurile cu 45%. Acest procent este reprezentat de diferența dintre cantitatea de deșeuri care intră pe poarta Eco Bihor și cantitatea reciclabilă, această cantitate reciclabilă fiind procentul pe care reușim să îl deviem de la depozitare. În acest moment, în Oradea se colectează pe două fracții: umedă și uscată, însă prin programul pilot pe care îl vom demara de la 1 iunie dorim includerea încă a unei fracții, fracția biodegradabilă. Acest deșeu biodegradabil nu numai că este foarte mult, dar este și foarte greu ca tonaj. Astfel, deșeul acesta nu ar mai fi depozitat, ci ar fi transformat într-un compost considerat o soluție de reciclare și apoi valorificat. În acest fel, cu siguranță vom reduce ținta de depozitare impusă de normativele în vigoare”, a explicat viceprimarul Florin Birta rațiunea implementării acestui proiect pilot.

Durata de desfășurare a programului pilot va fi de 6 luni, perioadă în care toate deșeurile care vor fi colectate de la asociațiile implicate în proiect vor fi cântărite. La final va fi premiată cea mai bună asociație de proprietari, respectiv cea care va reuși să colecteze cea mai mare cantitate de fracție biodegradabilă. Practic, pentru depozitarea acestei fracții biodegradabile va mai fi introdus în incinta metalică un cotainer maro pentru: resturi alimentare crude/fierte/prăjite, carne, pește, oase, ouă, legume și fructe, pâine, biscuiți, zaț de cafea și pliculețe de ceai, prosoape și șervețele de hârtie folosite. Programul pilot cuprinde în jur de 12.000 de cetățeni. Fiecare apartament din cele 126 de asociații va primi un recipient, în care va fi colectată separat fracția biodegradabilă.

RER Vest va suporta cheltuielile legate de achiziționarea pubelelor de 240 l și a containerelor de 1,1 mc, iar Primăria Oradea va achiziționa recipienții pentru apartamente și pungile de hârtie destinate acelor recipiente. Începând de luni, 21 mai, urmează întâlnirile în cartiere cu asociațiile și cetățenii implicați în proiectul pilot. Aceștia urmează să primească recipientele și pungile de hârtie pentru fracția biodegradabilă.