Implicarea într-un proiect de anvergură, finanțat de Fondul Științescu, implementat de Fundația Comunitară Oradea, este o șansă extraordinară de care pot beneficia comunitățile școlare. Oportunitatea aplicării în cadrul programului devine clară, având în vedere deficitul de materiale didactice atât de necesare și de utile în desfășurarea unui demers didactic de calitate.

 Proiectul „Gospoștiința”, coordonat de profesoarele Brândaș Andreana, Mălan Diana, Sereș Laura și Țirban Anamaria, s-a desfășurat în perioada martie-iunie 2023, implicând cei peste 400 de elevi ai claselor primare din Alternativa Educațională Step by Step din cadrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea. Printre scopurile declarate ale acestuia se regăsesc formarea și dezvoltarea unor comportamente responsabile în privința risipei resurselor. Activitățile realizate au urmărit reutilizarea produselor oferite de școală pentru obținerea de preparate noi, sănătoase. Rețete reinterpretate au fost preparate cu ajutorul numeroaselor echipamente achiziționate din fondurile puse la dispoziție. Dacă întâlnirile cu specialiști în nutriție din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie Oradea au oferit baza teoretică și au răspuns numeroaselor întrebări ale copiilor, activitățile practice au asigurat un cadru propice desfășurării de experimente (obținerea iaurtului și a brânzei din laptele fermentat, interacțiunea ingredientelor din anumite preparate, coacerea aluatului, topirea și solidificarea untului și a ciocolatei etc.). O altă direcție esențială a proiectului viza identificarea unor soluții alternative pentru producerea energiei electrice, implicit reducerea consumului energetic. Vizitarea parcului foto-voltaic de la Leș, prezentarea energiei verzi, accesibilă și pe înțelesul celor mici de către ing. Cristian Clăpan, au stârnit curiozitatea nativă a copiilor. Kiturile cu jucării solare le-au permis elevilor să-și folosească imaginația și creativitatea, exersând abilități de rezolvare a problemelor. Copiii s-au distrat construind, reconstruind și învățând despre energia verde. Zile marcante din an (Ziua Apei, Pădurii, Star Wars) au oferit pretexte potrivite în abordarea unor problematici de mediu și a căutării de soluții practice.

Prin joc și joacă, copiii s-au împrietenit cu știința. Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului, ei au conștientizat cât de prezentă este tehnologia în viața noastră, în casa noastră și în jurul nostru. Astfel, ei reușesc să înțeleagă lumea și să descopere fascinanta lume a științelor. Potrivit cadrelor didactice, cel mai bun lucru pe care noi, adulții, dascălii și părinții deopotrivă, îl putem face pentru viitor este să identificăm și să prezentăm probleme reale, actuale, să fim deschiși spre soluții noi, să ghidăm coerent dorința copiilor de a face lucruri bune pentru planetă. Astfel de proiecte oferă cadrul necesar acestor deziderate. Au contribuit la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, PVK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.