Anual, pe data de 8 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor.  Astfel,  la Universitatea din Oradea a avut loc evenimentul dedicat romilor, organizat de către studenții departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării, anii 1 şi 2, și studenții de la masteratul de Politici Publice Europene, anul 1, din cadrul Universității din Oradea în parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea.

Afișul evenimentului a fost realizat de către Marta Antonia de la Jurnalism anul 1. Studenții au fost coordonați de către lector univ. dr. Irina Pop și dr. Cristina Pușcaș. În deschidere au luat cuvântul prof. univ. dr. Lia Pop,  prodecan conf. univ. dr. Constantin Țoca și consilierul primarului Municipiului Oradea, Călin Corpaș. Printre invitați s-au numărat studenții romi de la Universitatea din Oradea, o familie de gabori din Oradea, actrița Anda Tămășanu de la Teatrul Regina Maria, fotograful Remus Toderici, universitari și oameni de cultură și artă orădeni. Publicul a urmărit prezentările masteranzilor din cadrul cursului „Romii și Xenofobia”, Maria Pașcalău, Ioana Bătrâna și Aron Gordan, care au evidențiat câteva aspecte ale istoriei, culturii dar și problemelor cu care se confruntă comunitatea de romi. Din partea comunității romilor, Rupert I. a vorbit despre simbolul steagului lor şi despre câteva din particularitățile culturii lor. De asemenea, spectatorii au luat la cunoștință despre activitatea unor ONG-uri care promovează incluziunea și luptă împotriva discriminării. Cristina Minculescu este managerul proiectului social al Centrului Creștin Betania și lucrând cu persoane din comunitatea romă, a avut ocazia sa cunoască oamenii și cultura lor. 

,,În momentul în care înțelegem nuanțele, culorile, lucrurile specifice acestei culturi, ca și mine cred că și voi o să ajungeți să îndrăgiți foarte mult această cultură. Cred că putem să învățăm de la ei bucurie, reziliență și să ne bucurăm de viață”, susține Cristina. Cătălina Stoica, de etnie romă, a vorbit printre altele despre angajatorii care, din cauza prejudecăților, nu vor să primească femei de etnie romă dacă acestea vin îmbrăcate în portul lor. Ea a avut intenția de a se angaja la un moment dat ca femeie de serviciu.

„Nimeni nu m-a primit, absolut nimeni, au spus...«Îți dai jos hainele, portul și poți să vii la muncă» (...) Cred că ar trebui un pic mai mult conștientizat faptul că și ele pot să lucreze, și ele pot să fie exact ca toate celelalte fete, femei, și să fie acceptate. E vorba despre acceptare”, a mărturisit Cătălina.

Daniela Tütös de la Școala ProRoma Tinca a povestit despre cum s-a îmbrăcat cu fusta specifică femeilor de etnie romă și a mers într-un magazin tip ABC. Cele două vânzătoare au început să vorbească în limba maghiară spunând ,,du-te acolo după aia că s-a dus la frigider”. După această întâmplare s-a dus la Oradea și stând la coadă la un magazin, oamenii au păstrat distanța față de ea. Lucrând în domeniul educațional, Daniela încearcă să amelioreze această discriminare în așa fel încât toți copiii să se simtă egali și valoroși. Totodată a luat cuvântul lector univ. dr. Florin Ardelean, care a relatat povestea dezrobirii romilor. A avut loc o mică expoziție de fotografii, semnată de către Remus Toderici, care ilustrează viața romilor, și o mică expoziție de carte. Actrița Anda Tămășanu a recitat imnul romilor. În final, cu toții s-au delectat cu un tort, bucurându-se de această sărbătoare care cinstește comunitatea romă și care ne învață despre frumusețea culturii lor.

Larisa Bărcui, Jurnalism anul II