Protestele din justiţie pun politicienii pe jar, dar şi justiţiabilii pe drumuri
Aproape o mie de dosare sunt amânate, zilnic, în instanţele bihorene, după ce magistraţii din judeţul nostru au decis să îşi înceteze activitatea începând din 1 septembrie şi să boicoteze alegerile prezindenţiale. Primii care au demarat protestele au fost judecătorii, urmaţi apoi de procurori. În plus, începând de miercuri, nici procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism nu mai lucrează, cu excepţia cauzelor urgente.
Peste 700 de dosare amânate doar la Judecătoria Oradea
Magistraţii bihoreni au decis restrângerea activităţii începând cu data de 1 septembrie 2009, fiind soluţionate numai cauzele în materie penală privind verificarea mandatelor de arestare care expiră, iar în materie civilă, doar cauzele privind plasamentul minorilor şi cererile de ordonanţă preşedinţială sau cele referitoare la suspendarea provizorie a executării. Toate celelalte dosare sunt amânate, termenele fiind stabilite, în civil, abia pentru luna ianuarie a anului viitor, iar în materie penală, pentru sfârşitul acestui an. Într-o singură zi, la nivelul tuturor instanţelor din judeţul Bihor sunt amânate aproape o mie de dosare. Numai la Judecătoria Oradea, în trei zile de protest, în perioada 1 - 3 septembrie, au fost amânate 65 de dosare în penal şi 480 de dosare în civil. Potrivit vicepreşedintelul instanţei, Cristi Danileţ, până la sfârşitul acestei săptămâni, numărul cauzelor amânate va ajunge la 75 în penal şi 745 în civil. Având în vedere că în fiecare dosar există cel puţin două părţi implicate, rezultă că mii de justiţiabili vor fi direct afectaţi de suspendarea activităţii din instanţe. „Începând de săptămâna viitoare, la nivelul Judecătoriei Oradea nu se vor mai înregistra cereri la registratură. Justiţiabilii pot trimite cereri prin poştă sau prin alte mijloace de comunicare la distanţă", a subliniat judecătorul Cristi Danileţ. Pe rolul Curţii de Apel Oradea erau înregistrate ieri, numai la secţia comercială, 43 de dosare, iar la secţia civilă, peste 20. Tot ieri, magistraţii de la Tribunalul Bihor ar fi trebuit să judece, numai în civil, 60 de cauze. Cetăţenii pot afla relaţii despre stadiul dosarelor, amânările şi noile termene fixate, accesând pagina de web a instanţelor bihorene, la adresa: http://portal.just.ro.
Procurorii DIICOT se alătură protestului
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, personalul auxiliar de specialitate şi celelalte categorii de salariaţi susţin protestul judecătorilor şi procurorilor. Astfel, începând cu data de 2 septembrie a.c., activitatea instituţiei va fi întreruptă, cu excepţia cauzelor care reclamă urgenţă: luarea, menţinerea şi prelungirea măsurilor preventive; cauzele care implică infracţiuni flagrante; participarea la şedinţele de judecată în dosare de acest gen, precum şi solicitarea de măsuri procesuale care necesită autorizarea judecătorului. De asemenea, procurorii DIICOT au anunţat că va fi sistat programul de lucru cu publicul, iar accesul la arhivă se va face numai pentru studierea dosarelor privind măsurile preventive.
Pe de altă parte, printr-un comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, şi procurorii din cadrul acestei instituţii se alătură protestului iniţiat de magistraţi, legat de subfinanţarea prezentă şi de perspectivă a sistemului judiciar şi conţinutul proiectului legii unice de salarizare, fără însă a afecta activităţile curente desfăşurate în cadrul DNA.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.