PUZ-ul pentru zona centrală a fost votat, dar se anunţă o bătălie judiciară grea - Aprobat şi imediat contestat
Ultima şedinţă ordinară din acest an a Consiliului Local Oradea s-a desfăşurat, din nou, în sala festivă a Primăriei Oradea, care, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, are o nouă faţă. Consilierii au votat peste 2.000 de proiecte, cel mai disputat fiind Planul Urbanistic Zonal pentru zona centrală, care propune, printre altele, demolări de case pentru lărgirea unor străzi.
Consilierii municipali s-au reîntors ieri în sala festivă a Primăriei Oradea, unde a avut loc ultima şedinţă ordinară din acest an a CL. Începute în toamna anului 2019, o parte din lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea au fost finalizate, printre ele fiind şi cele care au vizat Sala „Traian Moşoiu”. Aici au fost efectuate lucrări atât la tavan, podea şi pereţi, cât şi la mobilier, mesele consilierilor fiind orientate, în semicerc, înspre prezidiu, având formă de aulă.
Şedinţa CL Oradea a debutat cu intonarea inmnului de stat al României, după care au început dezbaterile pe cele peste 2.000 de proiecte de pe ordinea de zi, majoritatea referindu-se la supraimpozitările pe clădiri sau terenuri pentru anul 2021/2022: terenuri neîngrijite - supraimpozitare cu 500%; terenuri construibile, dar fără construcții, de pe arterele principale - supraimpozitare de 50%; clădiri neîngrijite supraimpozitate cu 500%; clădiri neîngrijite, dar suspendate cu autorizație de construcție; clădiri neîngrijite, dar suspendate cu certificat de urbanism. Aceste proiecte au trecut fără probleme, fiind votate în bloc de toţi consilierii. Discuţii au fost la proiectul privind PUZ-ul pentru zona centrală. Încă înainte de discutarea proiectelor, consilierii PSD au propus retragerea acestuia de pe ordinea de zi, fiind susţinuţi, din sală, de cetăţeni care vor fi afectaţi de exproprierile ce vor fi făcute pentru lărgirea unor străzi precum Sucevei sau Plevnei. Orădenii, grupaţi în Asociaţia Consiliul Consultativ Cetăţenesc Bihor, prin vocea avocatului lor, au susţinut că PUZ-ul nu a fost prezentat în dezbatere publică şi, în plus, nu s-a respectat termenul de trei zile înainte de şedinţă pentru postarea proiectului de hotărâre pe site-ul primăriei. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, consilierii liberali prezenţi abţinându-se. La dezbaterea pe proiect, liderul consilierilor UDMR, Szabo Jozsef, a criticat modul în care municipalitatea a asigurat transparenţa în acest caz. El a menţionat că nu se leagă de documentul în sine, ci de „comunicarea cu orădenii”, aceştia meritând să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru a se documenta cu privire la ce conţine documentul. Consilierul PSD Adrian Madar a remarcat faptul că „oraşul nostru devine o afacere a dezvoltatorilor imobiliari” şi a venit cu o propunere: „Dacă tot încercăm să promovăm conceptul de densificare în centru, fără ca dezvoltatorii imobiliari să asigure locuri de parcare, ar trebui să-i obligăm să cumpere locuri de parcare pentru riverani în parcările existente”. „Aţi spus că acest material este extrem de important, dar l-aţi pus într-o lumină negativă. Aţi fi putut să-l supuneţi la vot peste o lună, după ce putea fi consultat de cetăţeni. Mă întreb unde-i graba? Trebuie plătite nişte facturi?”, a intervenit social-democratul Emilian Pavel.
„Nu este nicio grabă în aprobarea acestui PUZ. Au fost vreo şase dezbateri în doi ani, dar până acum nu v-a interesat”, a replicat primarul Florin Birta. Proiectul a fost aprobat cu votul celor 18 consilieri liberali, social-democraţii şi consilierii UDMR votând împotrivă. Avocatul cetăţenilor care vor fi afectaţi de prevederile acestui PUZ a anunţat că va contesta documentul în contencios administrativ, afirmând că forma finală nu a fost prezentată în dezbatere publică.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.