Stăm mai bine ca în primăvară dar tot prost în general la capitolul îmbolnăviri de rujeolă. Față de martie-aprilie, când în Bihor se înregistrau câte 30 de cazuri noi, în ultimele luni rata de îmbolnăviri de rujeolă a scăzut ajungând la 15 cazuri. Vestea bună este că 7.700 de vaccinuri ROR sunt pe drum.

 

Chiar dacă nu este în capul listei când este vorba de numărul de îmbolnăviri de rujeolă, județul Bihor este însă unul din județele afectate de această boală.

„La 11 iulie avem înregistrate 246 de cazuri de rujeolă. 220 sunt la copii nevaccinați sau vaccinați incomplet, fără doza a II-a și 26, la copii care nu au fost vaccinați pentru că nu împliniseră vârsta necesară. Îngrijorător este că dintre cei bolnavi, 80 nu sunt încriși la niciun medic de familie. În ultimele luni număru de cazuri noi a fost de aproximativ 15 pe lună, în scădere dacă ne raportăm la lunile martie – aprilie când aveam 30 de cazuri noi lunar”, a spus, pentru Crișana, Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor.

În ceea ce privește vaccinurile, conform aceleiași surse, au sosit deja 7.066 de doze de vaccin hexavalent (n.r. oferă protecție împotriva unor boli precum difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B) și urmează să vină 7.700 de doze ROR (n.r. vaccin combinat care protejeaza împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei).

„Hexavalentul ne ajunge pentru vaccinurile de 2,4 și 11 luni plus tot ce înseamnă restanțieri. În ceea ce privește ROR-ul, urmează să primim zilele viitoare 7.700 de doze. Îl vom administra copiilor de 9 luni, unul și 5 ani, și vom termina cu toți restanțierii. Ambele vaccinuri ne vor ajunge 4-5 luni”, a mai spus Daniela Rahotă.

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeola în România până la începutul acestei luni a ajuns la 7.647.