Rectificarea bugetului local: negativă pentru bugetari, pozitivă pentru fotbalişti
O nouă rectificare negativă a bugetului local Oradea a fost anunţată ieri de către conducerea Primăriei Oradea, cele mai importante domenii care vor fi afectate fiind investiţiile în şcoli, dar şi veniturile angajaţilor Primăriei Oradea.
Organigrama, scuturată de posturile vacante
Pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Oradea de luni executivul local a propus reducerea atât a cheltuielilor cu personalul, cât şi a cheltuielilor cu investiţiile. Potrivit raportului de specialitate, bugetul local are la capitolul venituri un minus de 12,25 milioane de lei. Sitaţia se datorează în principal neîncasării la bugetul local a unor taxe, dar şi pentru că firma Tony Construct care până la această dată trebuia să vireze la bugetul local peste 15,5 milioane lei reprezentând contravaloarea parţială a celor 19 hectare de teren cumpărate de la municipalitate a cerut o nouă reeşalonare a ratelor.
Primii vizaţi de rectificarea negativă vor fi chiar angajaţii Primăriei Oradea şi ai serviciilor subordonate. Cheltuielile cu personalul vor fi reduse cu 3,3 milioane lei, această măsură realizându-se parţial a prin concedierea a 29 de persoane, dar şi prin reducerea a peste 200 de posturi vacante. De asemenea, după ce întreg anul funcţionarii Primăriei Oradea şi instituţiilor subordonate au beneficiat de stimulente, prime de vacanţă, salarii de merit şi plata orelor suplimentare, primarul Oradiei s-a trezit că această politică nu mai poate fi susţinută şi a decis suspendarea acestor drepturi salariale suplimentare.
Nici usturoi n-a mâncat
îMai mult, Ilie Bolojan, după ce i-a acuzat pe parlamentarii bihoreni că nu fac presiuni la nivel central pentru alocarea unor sume către unităţile şcolare şi alte proiecte de investiţii, a anunţat că în acest an susţinerea financiară acordată FC Bihor este de 2,53 milioane lei. De asemenea, Bolojan a aruncat răspunderea scutirii firmei Tony Construct de la plata datoriilor către buget pe umerii consilierilor locali, precizând că aceştia vor lua această decizie.
Sănătatea, la firul ierbii de pe FC Bihor
În plus, un alt domeniu neglijat, care în continuare va fi afectat de rectificarea de buget, este sănătatea. La începutul verii, Bolojan soma conducerea DSP Bihor şi a Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor să îi predea spitalele, motivând că nu poate demara aici niciun proiect de îmbunătăţire a condiţiilor spitaliceşti. Însă, odată preluate, administraţia locală s-a trezit că responsabilităţile sunt mult prea mari pentru puterea ei, sumele alocate celor patru spitale nedepăşind la 2,5 milioane de lei, adică exact suma pe care "mâna de oameni" de la FC Bihor o înghite pe an de la Primărie, fără însă a uita că echipa mai primeşte şi de la Consiliul Judeţean Bihor o sumă similară.
....dau bani pentru fotbal ???? Chiar nu se gasesc loc pentru ei ??? Stam chiar pe roze la celelalte capitole ??? Huoooooooooooo !!!!!Cui ii place atat de mult fotbalul sa-l sponsorizeze. De mult fc bihor nu mai e emblematic pentru judet. E numai mancator de bani.