Structura de lemn a turnului principal al Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost montată cu ajutorul unei macarale marți, 9 iulie. Cu o greutate de 7 tone și o înălțime de 7,5 m, structura are forma unui trunchi de con, cu un diametru de 3,5 m în partea de sus și 8 m în partea de jos, fiind construită din molid.

Urmează ca la sfârșitul acestei săptămâni să fie adusă pe șantierul din fața Palatului Episcopal și partea superioară a turlei, respectiv partea superioară a structurii de lemn montată ieri.

„Această parte superioară este tot o structură de lemn, care, după ce va fi adusă în șantier, va fi îmbrăcată cu ornamente din cupru, după care în cca 3-4 săptămâni va fi ridicată cu macaraua deasupra structurii de lemn fixate azi. Lucrările vor continua cu montarea deasupra structurii de lemn a unei folii de aerisire dintr-un material special care are în structura sa niște fibre din inserție metalică. Această folie are rolul de a menține o distanță între structura de lemn și solzii din tablă de cupru, tocmai pentru a asigura o aerisire corespunzătoare. După fixarea foliei de aerisire, solzii de cupru vor fi montați bucată cu bucată”, a declarat inginerul Alex Ienciu de la firma Trameco.

Urmează ca întreaga lucrare de refacere a Palatului Episcopal, al cărui acoperiș a ars în vara anului trecut, în urma unui incendiu devastator, să fie finalizată în cursul lunii septembrie. Constructorul lucrează în prezent la realizarea învelitorii din țiglă și a ornamentelor de cupru, termenul estimat pentru realizarea în întregime a învelitorii din țiglă fiind mijlocul lunii iulie.

Valoarea lucrărilor actuale este de 7,96 milioane lei, fără TVA, în care este inclusă și proiectarea.

Într-o ultimă etapă, se va realiza reabilitarea interioară și refuncționalizarea efectivă a clădirii conform planurilor inițiale, reabilitarea totală a Palatului urmând să se finalizeze în termen de cel mult trei ani.

Prin încheierea unui contract de parteneriat între Municipiul Oradea și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Episcopia a pus la dispoziția municipalității imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) și construcțiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.

Urmează refacerea fațadelor exterioare

Administratorul Palatului Episcopal Greco-Catolic Oradea, Ovidiu Constantin, a declarat că, după finalizarea lucrărilor la acoperiș, se va trece la refacerea fațadelor exterioare dinspre stradă și piață, respectiv dinspre curte.

„Turla din lemn a fost pusă pe Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea, lucrările de restaurare sunt în grafic. După poziționarea turlei, urmează să fie îmbrăcată într-o învelitoare de cupru și să se creeze etanșeitățile dintre suprafețele vecine și turn pentru preluarea apelor pluviale. În ceea ce privește acoperișul, se continuă acoperirea cu țiglă și estimăm ca în septembrie să fie finalizată și lucrarea privind partea de acoperiș. Se va trece, apoi, la refacerea fațadelor exterioare dinspre stradă și piață, respectiv dinspre curte”, a spus Constantin.

Secretarul Episcopiei, Eugen Ivuț, a declarat, la rândul său, că operațiunea de montare a turlei a început marți dimineață, în jurul orei 7.30, iar la 9.00, lucrarea a fost finalizată.

„În proporție de 50% acoperirea cu țiglă a acoperișului Palatului este gata”, a precizat Ivuț.

Aproximativ 50 de pompieri militari, cu 9 autospeciale de stingere au intervenit în seara zilei de sâmbătă, 25 august 2018, pentru a lichida un incendiu puternic ce a izbucnit la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, nefiind întregistrate victime, focul fiind stins după 3 ore.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca, declara atunci că suprafaţa totală afectată de foc a fost de 1.300 de mp.