Duminică, 27 septembrie, în satul Ortiteag, comuna Măgeşti, biserica ortodoxă cu hramul "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" a primit binecuvântarea şi a fost resfinţită, ca urmare a lucrărilor de înnoire la care a fost supusă timp de opt ani.

În prezenţa a sute de credincioşi de pe toată Valea Crişului Repede, duminică, la Ortiteag, s-au desfăşurat slujba sfinţire şi liturghia arhierească, oficiată de P.S. Sa Sofronie, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi. Despre istoricul satului Ortiteag şi al bisericii ortodoxe a vorbit părintele protopop al Oradiei, Dorel Octavian Rusu. Atestat documentar în jurul anului 1300, satul Ortiteag este unul dintre cele mai vechi aşezări din această parte a Bihorului. Prima biserică atestată în anul 1359, din lemn, a fost construită pe locul vechiului cimitir parohial. O altă biserică din lemn, mai târzie, a existat pe locul actualei biserici, care s-a construit în anii 1912 - 1913, fiind târnosită de episcopul Aradului, de care aparţinea eparhia Oradiei. Străjuită la intrare de trei vulturi, ca simbol al puterii cuvântului Dumnezeiesc, biserica a rămas locul de mărturisire a credinţei, a încrederii şi speranţei.
Sub păstorirea vrednicului paroh Ştefan Gheorghe, care în acest an a împlinit 29 de ani de la hirotonisirea sa ca preot, au început lucrările de înnoire a bisericii în anul 2001, reuşindu-se finalizarea în acest an. Prin efortul comun al credincioşilor din parohie, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei, dar şi al altor sponsori inimoşi din alte localităţi, s-au realizat următoarele lucrări: tencuieli exterioare, pictura bisericii în frescă, încălzirea centrală, mobilier nou, restaurarea iconostasului, geamuri şi uşi noi din lemn de stejar, înzestrarea bisericii cu o nouă evanghelie şi obiecte noi de cult, s-a amenajat curtea şi gardul bisericii şi s-au construit anexe noi la casa parohială. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la suma de 260 mii lei, obţinută din daniile şi jertfelnicia credincioşilor. Strădania, încununată de aceste frumoase realizări creştine, a fost răsplătită cu două diplome de apreciere oferite de P.S. Sa Sofronie, preotului paroh şi Consiliului Parohial, cinstind vrednicia şi buna lor credinţă.