„Reţete cu poveşti din Ţara Bistrei - Memoria gustului de altădată” - Concurs de gătit la Cuzap
Prima ediţia a concursului culinar local, „Reţete cu poveşti din Ţara Bistrei - Memoria gustului de altădată”, cu preparate tradiţionale pregătite la ceaun a avut loc, în data de 19 noiembrie, în tabăra de vară de pe Valea Răchiţilor.
Echipele au fost „fără număr", dar cu participanți din toate cele trei generații: bunici (sau vârstnici), părinți (sau adulți) și copii sau adolescenți. Echipele au fost formate din persoane atât din Cuzap, cât și din împrejurimi, fiind bineveniți toți cei care se simt atrași de satul bihorean. O echipă a fost formată din minim 5 - maxim 10 membri, iar limită de vârstă a fost între 1 - 99 ani. Fiecare echipă a avut un buget alocat pentru achiziționarea de ingrediente necesare unui fel de mâncare. Toate trupele care au bucătărit, angrenate în cursa pentru „Cel mai gustos preparat”, au trebuit să se încadreze în intervalul de timp stabilit de organizatori pentru terminarea probei de gătit. Scopul acesti activităţi a fost întărirea legăturilor dintre generații, dezvăluirea secretelor rețetelor bunicii, socializarea, buna dispoziție, precum și inspirarea aerului de toamnă într-un loc de poveste.
Jurații au fost aleși din „Sfatul înțelepților" satului Cuzap, bătrânii satului, care au degustat preparatele concurenților, acordând punctaje și premii.
Așadar, participanţii au pus „osul la treabă", au colaborat și muncit din greu pentru a-i impresiona pe gurmanzii degustători, iar la finalul jurizării, toți cei prezenți s-au bucurat de aromele de toamnă ale mâncărurilor proaspăt gătite. Fiind o sărbătoare a întregii comunități, dimineața de sâmbătă a început cu un „bufet românesc", o masă comună cu bucate alese, „înhățate" direct din cămara bunicii. Participanții au fost rugați să îi poarte pe oaspeţi prin bucătăria proprie a părinților sau bunicilor, aducând și prezentând fiecare bunătățile aduse pentru micul-dejun: zacuscă, murături, brânză, slănină, cârnați, pâine făcută acasă și multe altele.
Programul zilei a mai cuprins diferite activități dedicate copiilor și adulților deopotrivă: probe sportive, îndemânare, perspicacitate, talent. Organizatorii evenimentului au fost Asociația cultural-educativă EduCoolt; Universitatea din Oradea (Facultatea IRISPSC, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare); Parohia ortodoxă Cuzap. Parteneri: Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal; Primăria Comunei Popești; Asociația Palisada; Școala Gimnazială nr. 1 Cuzap.
Un loc de poveste!
???? Felicitări tuturor celor implicati ???????????? ???? Mândră de satul meu natal #CUZAP ????
Felicitari Cosmine si tuturor cuzapanilor implicati!!!