Cercetările în cele șase situri arheologice descoperite pe traseul Centurii Biharia s-au încheiat. Au fost găsite fragmente ale unor obiecte și urme ale unor așezări din diferite perioade istorice, din neoliticul târziu până în secolele XVI - XVII. Stadiul fizic al lucrărilor la Centura Biharia a ajuns la aproximativ 15%.

Activitatea de cercetare arheologică a fost realizată de o echipă de specialiști de la Muzeul Țării Crișurilor.

În ceea ce privește lucrările la centură, constructorii continuă decopertarea stratului vegetal pe mai multe porțiuni de drum, defrișările necesare pentru pregătirea terenului, terasamente și construirea infrastructurii de bază, cum ar fi podețe și pasarele pentru pista de biciclete.

„Constructorii au front de lucru pe tot traseul centurii, fără restricții. Pe traseul centurii Biharia mai avem de relocat, în 3 puncte, rețelele de gaz. Aceste lucrări sunt programate în luna aprilie. Ne propunem ca în toamna acestui an să deschidem circulației tronsonul ce ocolește localitatea Biharia. În primăvara anului viitor și tronsonul spre Paleu va fi deschis circulației”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Proiectul este compus din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, este drumul care va lega localitatea Paleu de noua centură.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group. Valoarea contractului este de puțin peste 66.36 milioane de lei. Durata de execuție a proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea - Lot 3” este de 18 luni de la începerea lucrărilor.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 - 2027.

La ora actuală sunt în lucru alte patru centuri în zona metropolitană a Municipiului Oradea: Centura Oșorhei (5,8 km), Centurile Sântandrei (5 km), Sânmartin (8 km) și Nojorid (8,4 km).

Consiliul Județean Bihor derulează lucrări la 8 drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km: Centura Aleșd - 5,8 km, Centura Beiuș - 9,3 km, Centura Sântandrei - 5 km, Centura Nojorid - 8,4 km, Centura Sânmartin - 8 km, Centura Oșorhei - 5,8 km, Centura Biharia - 8,7 km și Inelul Metropolitan Oradea - 17 km.