Frecvent suntem interesați în a cunoaște alte orașe, dorind să știm cât mai multe despre ele și să vedem tot ceea ce au mai frumos, ignorând lucrurile impozante din jur, care sunt în localitatea de reședință. 

Asociația pentru Educație și Formare TopFormalis a revenit cu o nouă inițiativă, benefică pentru membrii săi, vizitarea ghidată a orașului. Aceasta a avut loc luni, 13 iunie 2022, începând cu ora 17.00, pe o vreme deosebit de frumoasă.

Pe parcursul a două ore, pornind din fața statuii Regelui Ferdinand din Piața Unirii participanții au avut ocazia să afle pe viu detalii despre istoria clădirilor pe lângă care trec zilnic și a oamenilor care le-au construit, precum și contextul care le-a favorizat ridicarea. Două detalii inedite merită a fi amintite: în trecut, orașul beneficia de serviciile specializate a mulțimii de meseriași. Aproape tot ce se vede a fost produs la nivel local.

Pe o placă de marmură încastrată în peretele dinspre stradă al bisericii Sfânta Ana, de pe centru, a fost sculptat faptul că, în ziua de 15 august 1851, Râul Crișul Repede, revărsându-se peste albie, a ajuns la o înălțime de peste un metru. A fost un nou eveniment marca TopFormalis!

Alin Crețu