În perioada sfârşitului de săptămână, salvatorii montani din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor au asigurat permanenţa în bazele Salvamont de la Vârtop, Stâna de Vale şi Padiş.

 

Salvatorii montani au intervenit în 11 situaţii de urgenţă, preponderent în zona pârtiilor de schi, pacienţii suferind contuzii şi plăgi la nivelul capului, dar și entorse şi fracturi la nivelul membrelor inferioare şi superioare.

Ţinând cont de accidentul de miercuri, 24 ianuarie, când un copil de 12 ani a suferit un traumatism la  genunchi din cauza legăturilor schiurilor nereglate corespunzător, pentru siguranța turiștilor, reprezentanții Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor fac următoarele recomandări: echipați-vă corespunzător; reglaţi-vă echipamentul de schi; casca de schi să fie un element esențial; adaptați-vă viteza la condițiile pârtiei şi experienţa dvs.; depășiți în condiții de siguranță, menținând o distanță care să permită anticiparea deplasării celorlalți schiori; nu staționați pe mijlocul pârtiei, în zone fără vizibilitate pentru ceilalți schiori sau pe porțiuni înguste; dacă observați o persoană care are probleme, asigurați zona așezând schiurile în poziție verticală și încrucișate mai sus de victimă, verificați starea victimei, acordaţi prim ajutor fără să mişcaţi victima și solicitaţi ajutor echipei Salvamont.

Pe de altă parte, salvatorii montani le recomandă celor care se aventurează în afara staţiunilor turistice, să aleagă trasee pe măsura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, dar și să se informeze, în prealabil, în privinţa traseelor și a condițiilor de parcurgere în regim de iarnă a acestora.

Pentru zona montană a judeţului Bihor, aveţi posibilitatea să vă informaţi în privinţa traseelor şi puteţi să descărcaţi trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontbihor.ro, secţiunea trasee turistice. Telefoane şi aplicaţii utile: 112 - Apel unic de urgență sau 0salvamont (0725 826668 ) -Dispecerat Național Salvamont.