„Cafeneaua prevenirii”, acțiuni stradale și expoziție cu desene create de copii, destinate prevenirii violenței domestice, au fost evenimentele organizate de polițiștii bihoreni, în cea de-a cincea zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

În intervalul orar 11.30 - 13.00, vineri, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu reprezentanții Fundaţiei Lampas au fost prezenți în campusul Universității Oradea, unde au organizat evenimentul „Cafeneaua prevenirii”. Polițiștii au interacționat cu studenții pe tema prevenirii violenței domestice, într-un cadru informal.

Cei prezenți au avut ocazia să servească o cafea sau o băutură răcoritoare și, în același timp,  să primească informații utile de la polițiștii bihoreni, despre formele de manifestare a violenței în cuplu, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și despre drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

De asemenea, în intervalul orar 13.00 - 14.30, în Piața Unirii din municipiul Oradea, sub genericul „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat o acțiune stradală, menită să trezească și să sensibilizeze conștiința publică cu privire la fenomenul violenței împotriva femeii, un comportament indezirabil, cu efecte negative pe termen lung.

În eveniment au fost implicați și elevii Liceului de Artă Oradea, care au prezentat, într-o expoziție de desene, creațiile lor cu privire la violența în familie.

În perioada 22 - 26 mai, la nivel naţional s-a desfăşurat „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care s-a urmărit sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii rutieri și de ordine publică și polițiști din cadrul Serviciului Județean al Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ au fost desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.

Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității au fost organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Oradea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Fundația Lampas și Orășelul Copiilor din municipiul Oradea.