Scandal la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” - Elevii și profesorii prinși la mijloc
Protest în curtea școlii ieri, la ora 12.30, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. În jur de 200 - 300 de elevi au protestat împotriva demiterii directorului Florin Nicoară și a afirmațiilor șefului Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage, pe care le consideră defăimătoare.
Distanțați regulamentar, cu măști, banderole portocalii și pancarte inscripționate cu mesaje de susținere la adresa fostului director, elevii au protestat luni, în curtea școlii, alături de o parte a cadrelor didactice. S-a cântat imnul școlii și s-a scandat: „Gojdu”, „Ne vrem directorul înapoi” și „Nicoară”. Pe pancarte erau scrise mesaje precum „Echipa CNE Gojdu se opune demiterii directorului Nicoară”, „Gojdu protestează”, „Alături de domnul Nicoară”, „Deținuții clasei X ies în stradă la cafea”, „Gojdiști pentru Nicoară” sau „Elevii de la terasă, nu se lasă”. La microfon au vorbit mai mulți elevi, în aplauzele celorlalți. „Nu acceptăm să fim făcuți leneși și să fim umiliți când noi muncim și avem astfel de rezultate”, a spus unul din elevi, fiind completat de altul: „generația noastră nu este spălată pe creier, este capabilă să decidă cine să o conducă”.
Elevii au mai subliniat că au trimis un memoriu cu cinci motive pentru renunțarea la demitere, semnat de 72 de persoane, către Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Oradea, Prefectură și Ministerul Educației.
„Sunt șocat că domnul Blage nu și-a dat încă demisia!”
Prezent la protest, fostul director Florin Nicoară a spus că nu crede că a fost demis din cauza nerespectării hotârârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).
„Inspectoratul Școlar are un proces cu părinții a două gemene de la noi din școală. Una a intrat la Mate-Info și alta la Științele Naturii. Din iarnă au dorit să fie în aceeași clasă. Legea le dă dreptul. Pentru că în clasă erau deja 30 de copii, școala nu avea dreptul să pună al 31-lea elev fără acordul Inspectoratului Școlar. Noi am făcut solicitare scrisă și a început atunci umilirea școlii. Ne-au făcut inspecții, vreo 2-3 zile au tot verificat hârtii. Eu am vorbit personal cu ei, le-am spus clar că gemenii au dreptul să se transfere. Nu m-au ascultat. Mi-au dat apoi răspuns, după o perioadă, că se respinge pentru că trebuia să se mute cu un an în urmă în aceeași clasă. Am trimis răspunsul părinților, iar ei au făcut solicitare la Ministerul Educației. Ministerul le-a transmis celor de la Inspectorat că gemenele au dreptul să se transfere în aceeași clasă. IȘJ-ul a transmis informare familiei că s-a aprobat suplimentarea de loc. Nouă nu. Au umilit încă odată familia și apoi noi i-am rugat să ne trimită și nouă aprobarea. Ne-au trimis-o cu mențiunea „având în vedere interesul superior al copilului”. Păi, prima dată nu a fost „interesul superior”? Părinții și-au luat avocat și au deschis proces pentru daune morale. Le-au cerut probabil ceva bani, iar astăzi am primit o adresă de la Tribunal că școala este chemată „în garanție”. M-am interesat la avocați și mi-au spus că vor să mute vina pe Gojdu. M-au destituit pentru că eu, dacă mergeam în calitate oficială la proces, spuneam cum stau lucrurile. Dar așa, dacă își pun un director marionetă, el va spune că nu a fost el director atunci când au fost transferate gemenele și că școala nu și-a făcut treaba, iar Inspectoratul scapă cu basma curată”, a povestit Nicoară.
Cât despre motivele invocate de șeful IȘJ, fostul director le consideră puerile.
„Ce au scris ei în destituire sunt motive pe care și un elev de clasa a VIII-a le-ar da la o parte. Problema e mai veche. În ianuarie, februarie eu m-am opus public să taie o clasă de la Gojdu. Nu aveau nicio procedură, nicio regulă de lucru. Ei când vin în inspecție în școli, primul lucru ne cer proceduri. Au fost câțiva directori care s-au opus tăierii acestor clase din pix și pe acei directori i-au luat la ochi. Eu nu mi-am plecat capul și nici nu o să mi-l plec. Susțin cauza școlii, consider că mi-am făcut treaba, că măsurile pe care le-am luat pentru a organiza orarul școlii au fost în interesul elevilor, profesorilor și, indirect, și al familiilor. Este Legea 55 pe anul 2020 care reglementează anumite situații în starea de alertă, unde la articolul 39, aliniatul 1, prevede că avem dreptul să facem ore online. Lege de care nu cred că ei știu că există. În plus, Codul muncii mă obligă să iau măsuri așa încât să asigur siguranța, din toate punctele de vedere, a angajaților. Eu sunt obligat să iau măsuri pentru că dacă aș fi lăsat să fie haos în școală și s-ar fi îmbolnăvit grav un singur profesor mi s-ar fi reproșat că nu respect Codul muncii. Îi voi da în judecată. Sunt șocat că nu și-a dat demisia domnul Blage până acum. Continuă să stea pe acel scaun după ce a făcut atâta rău, atâta deranj în învățământ. Domnul Blage nu a mai vorbit cu mine din toamnă -iarnă. M-a sunat însă vineri și a spus că vrea să vină la ședința consiliului de administrație care urma să aibă loc la ora 11.00. I-am spus că îl așteptăm, dar i-am precizat că unii participă fizic și alții on-line. Atunci a zis că el nu mai vine. Nu știu care era motivul. Poate că voia să îmi aducă destituirea, să mă umilească încă odată în fața Consiliului de Admistrație că se pare că se pricepe foarte bine. Decizia de demitere este deja contestată”, a povestit Florin Nicoară.
La protest s-au raliat și cei din Consiliul Județean al Elevilor Bihor care au cerut respect pentru „elevii gojdiști”.
„Cât despre demiterea domnului director Nicoară, solicităm ca vocea, părerea și viziunea elevilor să fie ascultate în momente critice, pentru că dincolo de deciziile luate de conducerea școlii, stau la bază rezultatele, dorințele și modul în care elevii își petrec orele de curs”, se afirmă, printre altele, în comunicatul elevilor.
„Dacă aș fi vrut să îl demit, aveam motive să o fac mai demult!”
Contactat de Crișana, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage a spus că „povestea cu gemenele nu are nicio legătură cu demiterea. După cum se poate vedea, nu l-am demis ca să pun pe cineva anume. Nu am nicio treabă cu domnul Nicoară. Nu suntem nici prieteni, nici inamici, dar Legea trebuie respectată. Există un raport de subordonare care trebuie respectat. Ce-ar fi să facem noi, ca Inspectorat, sau eu ca șef al Inspectoratului Școlar, altfel decât decide ministrul Educației prin Ordinele de Ministru”.
În ceea ce privește refuzul de a participa la ședința Consiliului de Administrație a Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, pe care el o solicitase, Blage spune că nu a mai putut veni pentru că la ora 12.00 trebuia să participe la ședința CJSU. Totuși, șeful Inspectoratului nu a ascuns că voia să îi înmâneze personal demisia, dar nu ca să îl umilească ci pentru a le explica gojdiștilor cauza pentru care s-a luat decizia.
Cu privire la acuzațiile făcute la adresa elevilor, Blage spune că a citat doar un părinte care îi telefonase pentru a-i explica situația.
„Eu doar am relatat ce mi-a spus acel părinte. E treaba lor ce fac în timpul liber, dar este deranjant ca programul unor clase de elevi să se termine la 11.45 - 12.00, când există o Lege care spune clar cât trebuie să aibă o oră și cât trebuie să țină o pauză. Nu este prima dată când se întâmplă asta. Nici în cazul transferurilor nu au respectat Legea”, a explicat șeful IȘJ care pune toate aceste lucruri pe faptul că „la fel ca în alte situații, domnul Nicoară a vrut să demonstreze că nu ține cont de părerea Inspectoratului. Lucrurile acestea nu sunt normale, indiferent de cine conduce această instituție”.
În ceea ce privește acuzația adusă de mulți profesori și elevi că abia aștepta să apară un motiv pentru a lua decizia demiterii, Blage a spus „nu este adevărată. Cea mai clară dovadă este faptul că până acum am avut mai multe situații în care aș fi putut-o face. Dacă voiam acest lucru, nu îi acceptam revenirea asupra demisiei pe care și-a dat-o anul trecut în august. Sau, pur și simplu, nu i-aș fi prelungit detașarea în 9 ianuarie când i-a expirat mandatul la conducerea Colegiului”.
Noua directoare detașată în locul lui Nicoară este fosta adjunctă, Anca Mile.
Politic, cu sila pe silă călcând!
Scandalul de la Gojdu are rădăcini adânci, Florin Nicoară fiind în conflict cu Inspectoratul înainte de numirea lui Virgil Blage. Deși multe din deciziile luate de Nicoară au sfidat și în anii trecuți Inspectoratul, fostul șef Alin Novac-Iuhas, a ocolit în mai multe rânduri situațiile care ar fi putut deveni conflictuale. Pe 18 august 2020, Florin Nicoară a trimis o hârtie Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor în care spunea că a decis să își dea demisia pentru că era „hărțuit constant de IȘJ Bihor”.
„Am depus demisia acum ca să aveți timp să stabiliți director până la 1 septembrie 2020, deși sunt convins că domnul Negrean (liberal, fost șef al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, despre care unele surse afirmă că de fapt, el decide ce se întâmplă în învățământul județean - n.r.) vă va da o soluție foarte bună și foarte repede. Cu silă vă cer scuze că am îndrăznit să am alte păreri decât cele ale persoanelor care au zero rezultate în învățământ, dar care vă călăuzesc pe linia dreaptă din sistem”, se afirma ironic în hârtia adresată lui Virgil Blage, semnată de Florin Nicoară.
Conform surselor Crișanei, pentru a nu izbucni un scandal în plină campanie electorală, Florin Nicoară a decis să-și retragă demisia după ce a discutat cu mai mulți lideri liberali. Scandalul nu a fost făcut public, iar accesul la documente l-au avut foarte puține persoane.
Un alt scandal a izbucnit atunci când Virgil Blage a fost nevoit să taie mai multe clase de-a IX-a pentru că nu erau suficienți elevi din cauza înființării, în urmă cu aproape un deceniu, a clasei pregătitoare. Elevii și profesorii au protestat, au trimis chiar scrisoare la Ministerul Educației, dar până la urmă situația nu a putut fi schimbată. Planul școlar a fost aprobat așa cum decisese Virgil Blage, cu o clasă de-a IX-a tăiată la Gojdu.
„Din păcate, atunci când am tăiat anumite clase, a trebuit să ținem cont de criterii pe care nu noi le-am decis. Nu puteam desființa clase de la învățământul dual pentru că erau clase finanțate, iar în angajamentele luate de România pe plan internațional s-a stabilit că 60% să fie învățământ profesional și 40% învățământ teoretic. Ce pot să promit este că acele clase care au fost tăiate vor fi repuse în proiectul planului de școlarizare de anul viitor. La Gojdu vorbim de șapte clase, adică o reducere de 14%. Sunt școli care au mai puține clase, iar acolo reducerea a fost de 25-50% din numărul total de clase de-a IX-a”, explica Virgil Blage.
Până la urmă, privind din afară, situația din învățământul bihorean pare una demnă de o schiță de Caragiale. Un șef de inspectorat, fără un concurs care să-i legitimeze postul, dă afară un director care nu ar fi trebuit să mai fie director devreme ce contractul lui de management expirase la începutul anului.
Și uite așa tovarășul Blage face din domnul Nicoară un erou.