195 de elevi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, au depus vineri, 30 august, jurământul militar. A fost un eveniment special datorită faptului că 2024 este anul sărbătoririi bicentenarului nașterii marelui erou național Avram Iancu, al cărui nume îl poartă școala.

La Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, în prezenţa subsecretarului de stat în MAI, Petru Bledea, şi a directorului Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliţie Marius Vizitiu, vineri, 30 august, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către cea de-a 38-a serie de elevi admiși în urma susţinerii examenului de admitere din sesiunea aprilie - iulie 2024. Această promoție este una specială deoarece elevii acesteia depun jurământul militar în anul sărbătoririi bicentenarului nașterii marelui erou național Avram Iancu, al cărui nume școala noastră îl poartă cu mare mândrie.

Petru Bledea a transmis viitorilor polițiști de frontieră un mesaj din partea Ministerului Afacerilor Interne și i-a felicitat pe aceștia pentru frumoasa carieră aleasă: „Jurământul pe care îl depuneți astăzi are o însemnătate aparte: este un legământ față de țară și față de români, rostit în fața profesorilor, dar mai ales în fața celor dragi, părinți, prieteni, o promisiune că veți purta cu onoare uniforma și că veți fi în fiecare zi fideli valorilor care definesc această meserie: onoare, cinste, profesionalism”.

De asemenea, cu ocazia depunerii jurământului militar, chestorul de poliție Cornel-Laurian Stoica, inspector general al Poliției de Frontieră Române, a transmis elevilor un mesaj de sprijin și încurajare, exprimându-și totodată încrederea în școala orădeană privind formarea lor ca viitori polițiști de frontieră bine pregătiţi din punct de vedere profesional: „de astăzi, sunteți parte a unei instituţii fundamentale a statului român, respectată şi apreciată de către cetăţeni şi, de aceea, toți avem foarte multe așteptări de la dumneavoastră, deoarece odată cu rostirea jurământului, vă asumați și responsabilitatea de a fi polițiști de frontieră demni, competenți, loiali patriei și garanți ai dreptății.”

Cei 195 de elevi, care vineri au depus jurământul militar, au fost declaraţi admişi în urma susţinerii examenului de admitere din perioada aprilie – iulie 2024. Durata studiilor pentru această serie este de un an, iar curricula de învăţământ este permanent actualizată cu legislația incidentă domeniul de activitate și ține cont de cerinţele actuale ale societăţii. De asemenea, la întocmirea curriculei de pregătire, un rol important îl are experienţa acumulată de instituția noastră din cooperarea avută cu alte instituții de pregătire polițienească din țară și străinătate de-a lungul timpului.

 

„Simpla dorință de a fi om al legii nu este suficientă”

Aflându-se doar de câteva săptămâni în cadrul școlii, le este încă proaspătă în memorie emoția promovării examenului de admitere, iar cumulat cu vibrația depunerii jurământului militar dau acestei zile o importanță și o însemnătate aparte pentru tinerii elevi. Cu atât mai mult, vineri a fost o zi specială, așa cum a amintit în cuvântul său directorul, comisar-șef de poliție Aurelian Stroe: „Profesia de polițist de frontieră nu conferă privilegii. Din contră. Ea cere sacrificii și hotărâre. Simpla dorință de a fi om al legii nu este suficientă. Este frumoasă uniforma polițienească însă ea trebuie purtată cu înaltă responsabilitate și cinste. Polițistul de frontieră profesionist își asumă multiple responsabilități și privațiuni, dă dovada unui caracter puternic, se dedică binelui colectiv. Rostind cuvintele Jurământului militar, vă asumaţi conştient responsabilitatea de a fi credincioşi patriei şi poporului, de a fi demni de faptele şi renumele înaintaşilor noştri”.

Cu ocazia depunerii jurământului militar, la festivitate au mai luat parte oficialităţi locale şi reprezentanţi ai administrației publice din municipiul Oradea, comandanţi şi şefi ai structurilor MAI şi MApN din garnizoană, veterani de război, şefi şi directori ai instituţiilor care cooperează cu școala din Oradea şi bineînţeles, părinţii, rudele şi prietenii tinerilor elevi.

Procesul de învăţământ pe care cei 195 de elevi ai școlii îl parcurg este centrat pe formarea competenţelor din standardul de pregătire profesională, iar pentru formarea acestora au alături un corp de cadre didactice bine pregătite, competente şi dispun de o bază material-didactică care le acoperă toate nevoile. În aceeași bază material-didactică se înscriu și laboratoare de specialitate, zona de simulări tactice, laboratorul de limbi străine şi de informatică, care le stau la dispoziție în perioada de școlarizare. Laboratoarele instituției sunt moderne cu acces permanent la internet, iar condiţiile de cazare și hrană sunt comparabile cu cele ale şcolilor de profil din Uniunea Europeană.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea formațiunilor de elevi, într-o atmosferă încărcată de emoţie, sub privirile tuturor celor prezenţi.