Jurnalistul Florin Budea a făcut publică, pe pagina de facebook, o scrisoare adresată Muzeului Oraşului Oradea, prin care îşi retrage donaţia făcută muzeului şi cere înapoi obiecte împrumutate cu prilejul unei expoziții dedicate aniversării a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Redăm mai jos scrisoarea la care Florin Budea a solicitat un răspuns în scris din partea conducerii Muzeului, pe adresa personală de mail.

„Către Muzeul Orașului Oradea,

în atenția directoarei Angela Lupșa

Am aflat, cu consternare, despre seria de decizii arbitrare și, cred eu, abuzive care au dus la sancționarea unor angajați ai instituției pe care o conduceți.

Personal, consider că noi toți, în primul rând orădenii, îi datorăm recunoștință domnului Dumitru Noane, pentru toate eforturile depuse în vederea salvării cetății Oradiei, monument istoric care să fie un simbol al spiritului orădean.

În aceeași măsură, sunt convins că, pentru entuziasmul și hărnicia cu care s-a dăruit activității Muzeului Orașului Oradea, pentru competența dumneaei, pentru prestigiul de care se bucură în rândul comunității, domnișoara Cristina Pușcaș merită, din plin, toată aprecierea comunității.

Cum, în instituția pe care o conduceți, aceste merite par a se fi constituit în veritabile capete de acuzare, care, în cele din urmă, au dus la sancționarea profesională a celor doi și a altor colegi ai dumnealor, vă solicit următoarele:

1. Doresc să îmi retrag donația făcută Muzeului Orașului Oradea, donație ce reprezintă o parte a plăcii care se afla cândva pe monumentul dedicat ostașilor sovietici „eliberatori”, din centrul municipiului Oradea.

2. Solicit returnarea, imediată, a celor câteva obiecte din colecția personală: elemente de muniție și un cristal din candelabrul ce se afla deasupra biroului de lucru al lui Nicolae Ceaușescu, din fosta clădire a Comitetului Central al P.C.R., pe care le-am împrumutat muzeului, cu prilejul unei expoziții dedicate aniversării a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Insist să înțelegeți cererea mea ca pe un mesaj de protest împotriva conducerii Muzeului Orașului Oradea și a măsurilor punitive luate cu privire la cei nominalizați mai sus și la colegii lor.

Nu în ultimul rând, doresc ca, prin aceasta, să îmi declar revolta față de lipsa de reacție a administrației publice locale cu privire la faptele evocate mai sus”.