Consiliul Local Oradea a aprobat ieri un proiect legat de realizarea conexiunii la viitorul terminal intermodal. De asemenea, aleşii locali şi-au dat acordul pentru modificarea înţelegerii pe care municipalitatea o are cu RCS&RDS pentru construcţia parcării subterane de pe strada Independenţei, investiţie a cărei valoare a crescut cu aproximativ 48% faţă de valoarea iniţială.

Pasaj suprateran şi drum colector

Viitorul Terminal Intermodal va fi construit pe un amplasament situat în zona Gării CFR din Episcopia Bihor, cu acces printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul național DN1. Potrivit municipalităţii, proiectul terminalului este în fază avansată de lucru, mai trebuind doar să fie finalizată analiza cost-beneficiu, după care va putea fi depus spre finanţare. „Finanţarea este practic câştigată”, susţine primarul Ilie Bolojan. În şedinţa de ieri, CLO a aprobat indicatorii tehnico-economici - faza studiu de fezabilitate pentru investiția „Construire drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal din municipiul Oradea”, care va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014 -2020). Potrivit primarului, acest proiect este foarte important pentru că va permite conectarea terminalului la rețeaua de drumuri naționale și la viitoarea autostradă Transilvania, în așa fel încât accesul tirurilor la terminal să se facă cât mai facil și transbordarea de pe calea ferată pe rutier să se facă fără niciun fel de probleme. În acest sens, în proiect se prevede realizarea unui pasaj suprateran în intersecția străzii Calea Borșului cu străzile Uzinelor și Nicolae Filipescu, zona girației existente, precum și a unui drum colector paralel cu Calea Borșului.

Pasajul superior peste DN1 va fi prevăzut cu două benzi de circulație și va avea o lungime de 500 m, din care 266 m reprezintă pasajul propriu-zis, iar diferența sunt cele două rampe de acces la pasaj. Lățimea părții carosabile a pasajului va fi de 7,8 m. Pasajul nu va avea trotuare, deoarece acesta este destinat exclusiv traficului rutier. Drumul colector va avea o lungime de 2,1 km, două benzi de circulație, trotuare și pistă de biciclete. Valoarea totală a acestei investiții este de 30.153.85 lei (cca 6,5 milioane de euro) inclusiv TVA, iar durata de execuție este de 19 luni, dintre care trei luni pentru proiectare.

Două hotărâri pentru parcarea subterană

Tot în şedinţa de ieri, consilierii au aprobat două proiecte care vizează parcarea subterană de pe strada Independenţei. Primul a vizat  o rectificare bugetară pentru Administrația Domeniului Public (ADP) pentru a încheia datoriile existente din primul contract al acestei parcări, iar al doilea proiect a avut ca obiect modificarea actului adițional al acordului de asociere încheiat între municipiul Oradea și firma RCS&RDS.

Înainte de şedinţă, viceprimarul Florin Birta a menţionat că în noua înţelegere firma rămâne cu contribuţia iniţială de 7,3 milioane lei. La momentul încheierii contractului, această sumă echivala cu 30,27% din valoarea investiţiei, însă, odată cu majorarea cu 48% a preţului iniţial, procentul firmei scade la 20,33%. Birta a mai precizat că în urma modificării acestor procente, s-a modificat inclusiv numărul de locuri de parcare care revin firmei RCS&RDS la finalizarea lucrării. Astfel, dacă în contractul inițial le reveneau 121 de locuri de parcare din totalul de 460, în urma modificării procentului de contribuție la realizarea parcării le revin 93 de locuri. După noua licitaţie câştigată de acelaşi constructor, valoarea investiţiei se va ridica la 35.955.337 lei. Noul conţinut al actului adiţional mai prevede că RCS&RDS își dă acordul ca Primăria Oradea să folosească gratuit piațeta de deasupra parcării, care va fi construită după finalizarea acesteia și care va deveni un spațiu de utilitate publică. Municipalitatea estimează că parcarea va putea fi folosită până la finalul anului 2019.

Parcul Sportiv Salca III

Alte două proiecte aprobate ieri au avut legătură cu Parcul Sportiv Salca III. În urma distrugerilor semnalate la mai puţin de o lună de la deschidere, precum şi a reclamaţiilor primite cu privire la ocuparea terenurilor fără limită de oră de unele persoane, Primăria Oradea a decis ca parcul să fie administrat de Clubul Sportiv Municipal Oradea. Noul administrator va impune tarife pentru utilizarea terenurilor, care, susţine municipalitatea, sunt cu 20% mai mici decât cele practicate în prezent în Oradea. Astfel, o oră pe terenul de fotbal va costa 40 lei înainte de ora 18.00, după care tariful se va dubla. La terenul de baschet, tarifele de 10 sau 20 lei, în funcţie de ora aleasă, la terenul de tenis - 15 sau 20 lei/oră, iar la tenis de masă - 10 sau 20 lei pe oră. Pentru a putea administra parcul, consilierii au aprobat modificarea organigramei CSM prin crearea a două noi posturi.