Polițiștii, jandarmii, specialiștii ANA și ANITP din Bihor au fost alături de elevi, în prima săptămână de școală, pentru siguranța acestora.

Copiii au învățat cum să circule corect pe drumurile publice, cum să prevină consumul de substanțe interzise, traficul de persoane, dar și să sesizeze, de îndată, orice act de violență, pentru un mediu școlar mai sigur.

În perioada 9 - 13 septembrie, reprezentanții tuturor structurilor teritoriale ale MAI din județul Bihor au desfășurat acțiuni pe linia siguranței școlare, atât în proximitatea, cât și în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor.

Siguranța copiilor este o prioritate permanentă pentru polițiștii din Bihor. Prezența lor în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora, alături de acțiunile preventive desfășurate cu elevii, contribuie la creșterea gradului de siguranță a elevilor și la crearea unui mediu școlar mai sigur. Aceste măsuri sporesc conștientizarea riscurilor asociate criminalității, dezvoltă încrederea în poliție, modelează comportamente pozitive și reconfirmă, anual, parteneriatul dintre Poliție și Școală.

Pe parcursul primei săptămâni de școală, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat o serie de activități menite să asigure siguranța elevilor și prevenirea victimizării acestora. Aceste acțiuni au avut loc în unități de învățământ din județul Bihor, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Astfel, încă din prima zi de școală, polițiștii au acționat preventiv la festivitățile prilejuite de debutul noului an școlar, unde au discutat cu părinții, dar și cu elevii despre măsuri simple, dar eficiente, care odată respectate, previn victimizarea celor mici. În interacțiunea cu părinții, polițiștii au subliniat importanța exemplului personal, a menținerii unei comunicări constante cu școala și a apelării la poliție atunci când situația o impune.

În același timp, peste 540 de polițiști au desfăşurat ativităţi specifice, care au condus la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar pe raza judeţului Bihor.

Zilnic, fiecare unitate de învăţământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale polițiștilor, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.

Echipajele de poliţie rutieră au fost prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, dar și în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor. Polițiști de ordine publică au sprijinit activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ.

Patrulările au fost efectuate în zona școlilor și în perioadele în care elevii nu au avut cursuri, deoarece multe unități școlare au terenuri de sport care reprezintă o atracție pentru copiii. De asemenea, a fost acordată o atenție deosebită și unităților de învățământ din mediul rural.