Sindicaliștii de la Europol acuză Poliția Română că operează spălătorii auto ilegale. Este vorba despre spațiile improvizate în care polițiștii spală mașinile de serviciu.

Potrivit reprezentanților Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol, la finalul anului 2021, mai mulți polițiști au fost apostrofați de șefii lor pentru că au circulat cu autospecialele de poliție murdare la exterior. Sindicaliștii mai spun că polițiștii au fost amenințați cu sancțiuni disciplinare dacă nu vor avea autospecialele curate, atât la interior, cât și la exterior. Cei de la sindicat au solicitat în mod oficial să afle ce demersuri a făcut Poliția pentru a rezolva problema.

„Știam din capul locului faptul că instituția nu a alocat niciun leu pentru curățarea și igienizarea autospecialelor, iar această cheltuială a fost «transferată» polițiștilor care trebuie fie să plătească din banii lor aceste servicii, fie să profite de bunăvoința unor patroni de spălătorii auto. Răspunsul primit la solicitarea noastră nu ne-a surprins deloc și anume: nicio unitate din țară nu are alocate fonduri bugetare pentru spălatul și igienizatul autospecialelor, nicio unitate de poliție din țară nu are încheiat vreun contract cu operatori privați de specialitate pentru furnizarea acestui serviciu”, au anunțat reprezentanții Europol, citaţi de Mediafax.

Sindicaliștii mai spun că polițiștii sunt obligați să folosească spații improvizate pentru a curăța mașinile de serviciu.

„Elementul surpriză a venit prin admiterea faptului că unitățile de poliție operează spălătorii auto improvizate, care funcționează în spații improprii, cu instalații electrice artizanale nedestinate utilizării în condiții de umezeală, care nu dispun de instalațiile necesare pentru decantarea substanțelor toxice care intră în compoziția detergenților folosiți pentru spălarea autospecialelor și care, evident, nu dețin nici autorizație de mediu în acest sens”, au precizat cei de la Europol.

Sindicaliștii susțin că polițiștii nu au fost instruiți cu privire la modul de operare a echipamentelor electrice din „spălătoriile improvizate” și că mediul este poluat prin spălarea a sute de autospeciale.