Una din situațiile paradoxale ale învățământului bihorean, faptul că sindicatul care reprezintă drepturile profesorilor în lupta cu Guvernul, avea sediul în clădirea reprezentantului Guvernului în județ, a fost rezolvată ieri dimineață. Sindicatul Liber din Învățământ (SLI) Bihor și-a inaugurat noua casă.  

 

Sediul SLI Bihor se află în strada Bărăganului, la numărul 15 (la câțiva pași de sediul DNA Oradea). Inaugurarea a avut loc ieri, la ora 11.00, cu o scurtă slujbă de sfințire, dezvelirea a două plăci comemorative și tăierea panglicii. Printre participanți s-au aflat președintele FSLI – Simion Hăncescu, prim-vicepreședintele FSLI – George Purcaru, fostul președinte al SLI Bihor și cel care a pus bazele sindicatului profesorilor – Ioan Țenț, președintele SLI Bihor – Flaviu-Ștefan Zancu, primvicepreședintele Hora Radu-Călin, vicepreședinții Bogdan-Ion Iordache și Ionuț Chirodea, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor – Horea Abrudan și șefa Casei Corpului Didactic – Mioara Țigan.

Situația paradoxală din Bihor, în care sindicatul, adică cel care trebuie să lupte cu Guvernul în numele profesorilor, are sediu în același imobil cu reprezentantul Guvernului (adică Inspectoratul Școlar), nu a fost o excepție. „Mutarea în casă nouă este un eveniment important pentru orice familie pentru că o familie serioasă trebuie să aibă și o casă pe măsură. De aceea îi felicit pe colegii noștri din Bihor. Trebuie să fim independenți din toate punctele de vedere. Suntem independenți politic dar sunt încă multe sindicate în țară care au cabinete în inspectorate școlare și asta trebuie schimbat. Lumea uită în general ce face sindicatul și constați că și atunci când faci de o mie de ori bine, pentru unii nu este de ajuns. Fără sindicat am fi putut să avem astăzi salariile cu 40% mai mici. Ne uitam cu jind în jur la salariile profesorilor din celelalte țări, dar acum am ajuns la nivelul Ungariei. Pe calea dialogului am reușit să mai îndulcim viața colegilor din învățământ. Nu a fost ușor, dar am învățat că atunci când vrei cu adevărat să obții ceva, trebuie să te și umilești. Am început anul 2022 cu 0% creștere salarială. Am reușit o mărire de 4% la început și acum alte 4%. Este totuși o creștere mică dacă o raportăm la inflația reală, nu cea declarată de politicieni, cea care se vede în piață și în supermarketuri, unde toate s-au scumpit cu aproximativ 25%. Nu se poate trăi așa, fără majorările salariale promise din septembrie 2020, prevăzute în Legea 153/2017. Dacă nu se va aplica Legea vom face un protest de anvergură în toamnă și vom boicota începerea anului școlar”, a spus președintele FSLI, Simion Hăncescu care a mai adăugat că sindicatul este un rău necesar și fără el diferența s-ar vedea repede în viața cadrelor didactice. Acesta a mai susținut că una din problemele sistemului este că a devenit neatractiv pentru absolvenții tineri din cauza salariilor mici ale profesorilor debutanți și că singura rezolvare ar fi creșterea salariilor celor care vor să intre în sistem: „trebuie să luptăm să ajunge la 4,6% din PIB pentru educație, aceasta fiind media UE”.  

 

„Nu există stat de drept fără sindicate!”

A vorbit apoi prim-vicepreședintele FSLI George Purcaru care l-a felicitat pe fostul lider de sindcat Ioan Țenț pentru că el a fost cel care a construit echipa care conduce astăzi sindicatul și care a dus totul la un alt nivel. Țenț a spus că se simt mândru și fericit de realizările noii conduceri. „Din 1990 și până astăzi în mișcare sindicală au fost doi factori foarte importanți: numărul de posturi și activitatea mișcării sindicale. Am avut 13.000 de posturi și 12.500 de membri de sindicat. Acum sunt în jur de 8.500 de posturi și 6.500 de membri, ceea ce înseamnă că, adaptat la realitățile prezente, a fost respectat acest raport”, a explicat Ioan Țenț care a mai spus că, în activitatea sindicatului, a fost un moment de cotitură când sindicaliștii nu știu ce să facă pentru ca reprezentanții guvernului să-și țină promisiunile. „Din păcate, în România nimic nu s-ar fi putut rezolva doar pe calea negocierilor sau a protestelor. A fost o perioadă în care nu mai știam ce să facem și atunci am mers pe procese în justiție. 10 miliarde de lei au intrat în buzunarele oamenilor ca urmare a acestor procese”, a adăugat Simion Hăncescu. A luat apoi cuvântul Cristian Domocoș, avocatul care, alături de Marina Oros, s-a ocupat de procesele SLI Bihor: „Sindicatul este unul din principalii factori ai statului de drept. Nu există stat de drept fără sindicate. Nu întâmplător statele totalitare le abolesc imediat ce preiau puterea”.

Imobilul în care funcționează SLI Bihor a costat 200 de mii de euro, iar renovarea lui 110 mii de euro. Suprafața totală este de 575 de metri pătrați din care 320 utili. Clădirea are trei niveluri, subsol cu arhivă și cameră tehnică, parter cu sală de ședințe, secretariat, contabilitate, bucătărie și etaj cu trei birouri, toaletă și o terasă.