Profesorii de la Școala de Arte Francisc Hubic au trimis joi, 9 septembrie, o scrisoare deschisă pe adresa redacției, în care arată că, după o activitate de 96 de ani, instituția din Oradea se confruntă cu o situaţie fără precedent...

În documentul intitulat „Şcoala de Arte Francisc Hubic în avarie”, semnat de colectivul de profesori al instituției, se menționează că, la începutul lunii septembrie, când, în mod firesc, cadrele didactice planificau, pregăteau şi stabileau ultimele detalii legate de organizarea admiterilor şi începerea noului an şcolar, acum, sunt nevoite să declare starea de „avarie” a şcolii.

Profesorii mai subliniază că, dacă pe tot parcursul anului şcolar trecut şi-au desfăşurat activitatea sub semnul incertitudinii, neştiind cu exactitate ce decizii se vor lua referitor la statutul lor în această instituţie, debutul anului şcolar îi surprinde în aceleaşi condiţii.

Dornici şi interesaţi de a-şi relua activitatea, aceştia susţin că s-au confruntat cu lipsa de comunicare, consultare şi implicare din partea conducerii Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, instituţie sub egida căreia funcţionează Şcoala de Arte după reorganizarea de la începutul anului 2021.

„Această lipsă de transparenţă din partea Centrului de Cultură al Judeţului Bihor îngreunează şi sabotează începutul anului şcolar. Concret, până în acest moment nu s-au demarat procedurile de mediatizare a ofertei educaţionale, a înscrierilor, a ocupării catedrelor rămase vacante şi a organizării examenelor de admitere pentru anul şcolar 2021-2022”, se menționează în document.

Dascălii avertizează că toată această tergiversare afectează deopotrivă cursanţii activi ai şcolii, care-şi vor relua cursurile mult mai târziu, proiectele din calendarul cultural, precum şi participarea la admitere a celor care îşi doresc să studieze în această şcoală vocaţională.

Corpul didactic a înaintat adrese scrise conducerii Centrului de Cultură al Judeţului Bihor pentru a solicita lămuriri legate de situaţia actuală, fără a primi însă un răspuns concret.

„Noul management are o viziune neconcordantă vis-a-vis de cum ar trebui să se desfăşoare activitatea într-o şcoală vocaţională, deşi managerul acestui centru este profesor de specialitate şi artist, dar, probabil, mânat de interese personale de moment, a uitat acest aspect”, acuză profesorii.

Aceștia susțin că, prin propunerile formulate de către Centrul de Cultură în proiectele de hotărâre pentru dezbatere în şedinţele Consiliului Judeţean Bihor, privind restructurarea şi reorganizarea Şcolii de Arte „Francisc Hubic”, se pregăteşte desfiinţarea posturilor de profesori şi înfiinţarea prin concurs a unor posturi de experţi.

Dascălii susţin că Şcoala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea a fost model pentru şcolile similare din ţară, prin proiectele sale de anvergură, iar prestigiul ei nu trebuie neglijat. Foarte multe dintre instituţiile surori din ţară au păstrat în organigrama lor posturile de profesori în deplinătatea legală a încadrărilor ( Târgu-Mureş, Zalău, Satu-Mare, Braşov, Baia-Mare, Iaşi, Reşiţa şi altele).

„Pe lângă pierderea calităţii de profesor suferită de cadrele didactice ale şcolii, trebuie amintit şi impactul negativ al măsurilor luate asupra modului de organizare a activităţii instituţiei şi asupra calităţii actului de predare-învăţare, impact care va atrage după sine, scăderea şi pierderea unui număr semnificativ de cursanţi, plătitori de taxe”, se mai precizează în scrisoare.

În consecinţă, respectând calea ierarhică, cadrele didactice au formulat adrese, în nume propriu, în atenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, în speranţa că acesta va lua măsurile necesare.

„În cursul săptămânii viitoare, președintele Consiliului Județean, fost profesor, împreună cu consilierii județeni majoritari, vor intra în istoria neagră a județului și orașului prin desființarea posturilor de profesori și, practic, desființarea Școlii de Arte Francisc Hubic”, conchid semnatarii scrisorii.