Teatrul Regina Maria și Centrul de Cultură al Județului Bihor au organizat, miercuri, 1 decembrie, în Sala Mare a teatrului, spectacolul aniversar „Un pământ numit România”.

Evenimentul, care a durat aproximativ două ore, a fost dedicat Zilei Naționale a României, și a cuprins momente artistice cu specific folcloric, intercalate de scurte recitaluri poetice susținute de actorii Giorgiana Coman și David Constantinescu. Regizor a fost actorul Daniel Vulcu.

Spectacolul a fost deschis de Ansamblul Folcloric „Datina” din Aleșd, cu un moment intitulat „Când a fost cătana veghe - Tună Doamne, ce-i tuna!”, care prezintă plecarea feciorilor și a bărbaților în cătănie, în Primul Război Mondial, dar surprinde și dorul, doina, horitul și corinda, care rămân în sat, după plecarea acestora. Invitatele speciale ale Ansamblului Folcloric „Datina” au fost solista vocală Maria Casandra Hauși - laureată a Festivalului „Maria Tănase” și Mariana Gligor, tulnicăreasă din Apuseni, tezaur uman viu. Momentul a fost urmat de Grupul vocal „Lioara” al Școlii de Arte „Francis Hubic” din Oradea, iar în încheiere, a urcat pe scenă Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana”, care a pregătit un moment artistic cuprinzător și emoționant, în cadrul căruia a evoluat orchestra și trupa de dans a ansamblului, solista vocală Otilia Haragoș Seghedi, artiștii intrumentiști Petrică Popa, Stângaciu și Mihail Teodorescu.

„Spectacolul s-a desfășurat pe structura Ansamblului Datina, a Grupului Lioara și a Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, însă nu a avut anvergura concertelor de altă dată sau din alte orașe. Manifestarea a fost organizată fără costuri de colaboratori, fiind realizată cu cheltuieli minime”, ne-a declarat solistul vocal Leontin Ciucur, director artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”.