Conducerea Spitalului Pelican, din Oradea, a făcut o retrospectivă, ieri, într-un cadru festiv, a primului an de funcţionare a unităţii medicale, iar cu acest prilej a tras linie şi a prezentat bilanţul realizărilor obţinute până în prezent, dar şi planurile de viitor.

Deschiderea oficială a Spitalului Pelican a avut loc anul trecut, în luna octombrie, însă cadrele medicale au început să-şi desfăşoare activitatea abia din 1 noiembrie 2008. Începând cu această dată, au fost consultate lunar 5.000 de persoane, din care aproximativ jumătate au fost spitalizate, costurile fiind acoperite din fondurile alocate de către Casa de Asigurări de Sănătate Bihor. Mai mult de 50% dintre pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale, în timp ce alţii au beneficiat lunar de spitalizare de zi. Dacă aproximativ 6.000 de bihoreni au beneficiat lunar de consultaţii contra cost, 450 au necesitat spitalizare continuă. Medicii s-au arătat încântaţi de faptul că majoritatea pacienţilor şi-au revenit la scurt timp. Cele 50 de paturi puse la dispoziţia pacienţilor sunt ocupate, lunar, de 450 de persoane, iar numărul analizelor se dublează, deoarece, lună de lună, 700 de bihoreni apelează la astfel de servicii. Datorită aparaturii de ultimă generaţie, durata de spitalizare este mică, 2 sau 3 zile, în cazul intervenţiilor chirurgicale mai uşoare, iar pentru proteze de şold sau genunchi - 5 zile. La eveniment au luat parte directoarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Emilia Gogoneaţă, reprezentantul PD-L, senatorul Petru Filip, şi senatorul PNL, Cornel Popa.

Complexul Pelican dispune de trei policlinici, un laborator de analize medicale, un spital cu ambulatoriu, oferind bihorenilor şi un centru de imagistică medicală ce funcţionează non-stop.