Sprijin pentru tinerii din domeniul IT - Realizează-te în Oradea!
Municipalitatea a pregătit un program destinat dezvoltării domeniului IT în Oradea. Intitulat „Realizează-te în Oradea!”, programul se adresează atât elevilor şi studenţilor, cât şi tinerilor care vor să-şi dezvolte o afacere în acest domeniu, cu condiţia să rămână în municipiul de pe Crişul Repede. În proiect sunt implicate şi firme orădene consacrate din domeniul IT.
Considerând că sectorul IT poate dinamiza economia locală, Primăria Oradea, în colaboraee cu reprezentanţi ai firmelor de IT din municipiu, a iniţiat un program prin care să-i încurajeze pe tinerii interesaţi de acest sector să rămână aici.
Şeful Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, a precizat că municipalitatea orădeană propune o serie de măsuri structurate pe 3 paliere: nivelul liceelor, respectiv profilul real, specializarea matematică/ informatică, nivelul universitar și nivelul companiilor locale din domeniul IT. Mai exact, programul prevede acordarea de burse în valoare de 200 lei elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, care studiază în liceele orădene la specializarea matematică-informatică, dar şi elevilor care au rezultate bune la competiţii din domeniul IT dar care studiază în clase cu alte profiluri. Condiţiile impuse de municipalitate sunt: rezultate bune la învăţătură (media peste 8,5) şi înscrierea la facultăţi de profil ale universităţilor din Oradea. Dacă vor alege o instituţie de învăţământ din altă localitate, ei vor trebui să restitiue sumele primite. Elevii din clasa a XI-a ar urma să primească bursele începând cu semestrul II, iar elevii din clasele de a XII-a pe tot parcursul anului școlar. Pentru anul școlar 2018-2019, bursele se vor acorda atât pentru clasa a XI-a cât și pentru clasa a XII-a, începând din luna februarie a anului 2019.
O altă prevedere a programului este alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, care învață la specializari cu un curriculum axat pe domeniul IT. Acestora li se vor deconta cheltuielile cu cazarea şi masa. Condiţia impusă - să fie integralişti. De asemenea, municipalitatea va acorda facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT. Astfel, se va acorda o scutire de 50% a impozitului pentru doi ani pentru dezvoltatorii imobiliari care vor construi clădiri de birouri premium (minimum 2.000 mp suprafaţa desfăşurată a birourilor). O reducere de 50% se aplică şi pentru spaţiile de minimum 200 mp utilizate de firme de IT.
Tot în cadrul programului „Realizează-te în Oradea!” se prevede constituirea unui fond de investiții local, constituit din aportul Municipiului Oradea și al unor companii din domeniul tech, cu scopul sprijinirii firmelor locale de tip start-up din domeniul IT.
Fondul de investiții va fi administrat de o societate comercială pe acțiuni înființată de Municipiul Oradea (prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea), împreună cu companii cu experiență în domeniul IT&C. Mai exact, tinerii antreprenori din domeniul IT vor veni cu propuneri de afaceri, acestea vor fi analizate de specialişti în domeniu, iar dacă vor fi considerate viabile vor fi prezentate Primăriei pentru a fi finanţate, condiţia pusă fiind ca noile firme să-şi desfăşoare activitatea în Oradea cel puţin cinci ani.
„În cinci ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT. Noi, cei din sfera IT, nu vom fi doar niște arbitri, vom participa și noi cu fonduri proprii și în plus vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aș dori să ofer din experiența mea celor care vor să rămână în Oradea și să-și dezvolte afacerea în Oradea. Îmi doresc să-i încurajez pe antreprenori să-și facă produsul propriu, pe care apoi să îl vândă. Nu îmi doresc să vindem inteligența ca materie primă”, a menţionat Gabriel Ciordaș, reprezentant al firmei SC Smartware SRL, unul dintre cei care au colaborat cu municipalitatea în realizarea programului. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că bugetul iniţial va fi de 400.000 euro, finanţarea acordată pentru stat-up-uri fiind de 5-10.00 euro. Tot el a precizat că firmele orădene de IT cu experienţă vor contribui şi ele financiar, devenind astfel acţionari în noile afaceri.
Programul „Realizează-te în Oradea!” va intra în dezbatere publică, probabil va suferi unele modificări, după care va fi supus aprobării Consiliului Local.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.