O inițiativă de încurajare a pacienților afectați de scleroză multiplă, Ștafeta ciclistă SM, care a pornit din Oradea pe 17 mai, a ajuns la București. Marți, 30 mai, la Biserica Sf. Anton din Curtea Veche, zeci de pacienți afectați de scleroză multiplă din București, au marcat ziua mondială a sclerozei multiple într-un mod inedit. Ei au deschis o grădină cu sute de flori simbolice cu mesaje de solidarizare și încurajare pentru pacienții afectați de această maladie, majoritatea făcând apel la încrederea în Dumnezeu.

 

Cei trei voluntari purtători ai ștafetei mesajelor de încurajare, Alexander, Adina și Robert, în calitate de specialiști cu experiență dobândită în cadrul centrului de zi pentru recuperarea persoanelor afectate de SM, care se află la Oradea, au oferit pe traseul național al ștafetei, în comunitățile vizitate, sesiuni de kinetoterapie, psihoterapie și consiliere socială atât pentru grupurile de pacienți, cât și individual, la pacienți aflați în localități izolate, aflate pe traseul ștafetei.

Florile au fost culese de cei trei tineri voluntari bicicliști, specialiști ai centrului de recuperare de la Oradea, de unde au pornit în data de 17 mai cu această ștafetă a mesajelor de încurajare și care s-au întâlnit cu sute de pacienți și suporteri ai acestei cauze, solidarizând 16 comunități locale prin care a trecut evenimentul itinerant. Conectată la calendarul internațional al zilei mondiale SM, această manifestare dorește să încurajeze formarea grupurilor locale de pacienți ca un sprijin pentru acomodarea lor la această condiție de viață, prevenind autostigmatizarea, generată atât de numele bolii cât și de situațiile dificile de viață pentru care, în izolare, aceste persoane nu găsesc întotdeauna cel mai bun răspuns.

După ce Ștafeta ciclistă SM a organizat manifestări similare în Oradea, Cluj-Napoca, Bistrița, Reghin, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Alba-Iulia, Sibiu, Călimănești și Craiova, unde, pe lângă colectare de mesaje și turul ciclist al suporterilor, au mai fost organizate și activități recreative pentru cei prezenți, în București, Asociația de Scleroză Multiplă București, coorganizator al evenimentului alături de Asociația de Scleroză Multiplă din România, a organizat trei zile de ștafetă prin organizarea de vizite la domiciliu a pacienților imobilizați, unde specialiștii ștafetei au oferit mici sesiuni de kinetoterapie și psihoterapie, iar în data de 31 mai, a organizat o conferință tematică, la care specialiști în domeniul sclerozei multiple au susținut lucrări de interes pentru acești pacienți.

În România, este estimat un număr de 10.000 de pacienți afectați de SM, din care 3.930 de pacienți dispun de un tratament care însă nu vindecă ci doar încetinește evoluția bolii. Tratamentul este administrat prin intermediul a 12 centre medicale de tratament, însă lista terapiilor oferite nu include și soluții terapeutice de ultimă oră, așa cum se întâmplă în alte state europene și așa cum speră comunitatea pacienților afectați de această maladie.

În Oradea există un centru comunitar de sprijin pentru pacienții afectați de această maladie, oferind informare, consiliere, terapie de recuperare, transport accesibilizat și sprijin material, iar începând cu data de 1 mai 2017 a fost înființat la Spitalul Județean Oradea și un centru de tratatament sub coordonarea doamnei dr. Monica Sabău, care oferă toată paleta terapeutică disponibilă în România pentru cei diagnosticați cu scleroză multiplă. Lista completă a acestor centre, precum și condițiile de acordare a tratamentului poate fi consultată la adresa: http://www.cnas.ro/page/program-national-de-tratament-al-bolilor-neurologice.html